
DNA bevat alle erfelijke informatie, die ons de mens maken, die we zijn. Het DNA in elke lichaamscel wordt echter voortdurend beschadigd door straling en stoffen in voedsel, water en lucht, maar ook door onze eigen ademhaling, waarbij zuurstofradicalen vrijkomen. Gelukkig wordt het merendeel van die beschadigingen tijdig gerepareerd, voordat ze leiden tot permanente fouten in de erfelijke code, die kanker en erfelijke ziekten kunnen veroorzaken.
Jan Hoeijmakers heeft baanbrekend onderzoek verricht naar het mechanisme van DNA-reparatie. Hij heeft ontdekt dat ophoping van DNA-schade de hoofdoorzaak is van veroudering en dat dieetrestrictie leidt tot minder DNA-schade en daarmee vertraagde veroudering. Het onderzoek heeft onverwachte, nieuwe effectieve mogelijkheden geopend voor voedingsinterventies bij kinderen, die lijden aan zeldzame erfelijke reparatiedefecten, waardoor ze snel verouderen. Calorie vermindering gaf een spectaculaire verbetering van hun gezondheid en maakte hun versnelde dementie zelfs deels ongedaan. Dit leidde tot totale herziening van de voedingsrichtlijnen voor deze zeer ernstige aandoeningen. Momenteel doen Hoeijmakers en zijn team onderzoek naar preventie van veel ouderdom-gerelateerde ziekten bij normale mensen, waaronder neurodegeneratie als bij Alzheimer en Parkinson, het verminderen van bijwerkingen van chemotherapie, en gevolgen van chirurgie en orgaantransplantatie m.b.v. voedingsinterventies.