Zoek
Sluit dit zoekvak.

Leefstijlgeneeskunde biedt de mogelijkheid om de ziektelast van chronische aandoeningen aan te pakken. Leefstijlgeneeskunde kan ook ingezet worden op de werkplek. En dat is zeer welkom, want het hebben van een chronisch aandoening heeft effect op werk. Zo werken mensen met een chronische aandoening minder vaak dan mensen zonder aandoening. Ze zijn ook vaker ziek en minder lang goed inzetbaar. Daarnaast kunnen werkomstandigheden effect hebben – positief of negatief – op het ontwikkelen van chronische aandoeningen. Leefstijlgeneeskunde kan chronische ziekten ‘omkeren’ en de werkplek biedt kansen voor de toepassing hiervan. Door leefstijlgeneeskunde in te zetten in de werkcontext keren we niet alleen chronische ziekten om, maar biedt werk en de werkcontext ook ‘kansen’ voor chronische ziek(t)en.

Doel programmalijn

Nu er steeds meer wetenschappelijk bewijs is voor de positieve invloed van leefstijl op de behandeling en genezing van chronische aandoeningen, is het zaak ook de werkcontext hierin mee te nemen. Het doel van de programmalijn werk is leefstijlgeneeskunde te integreren in de context van werk. Dit doen we onder andere door leefstijlinterventies, die zijn ontwikkeld voor chronische aandoeningen, aan te passen aan en in te voeren in de werkcontext. En door te onderzoeken op welke terreinen de werkcontext nog meer bij kan dragen aan (preventieve) leefstijlgeneeskunde.

Onderzoeksagenda

Om onze doelstellingen te behalen, werken we aan de volgende thema’s:

Team
Lopende projecten
Sluit je bij ons aan!

Wij zoeken partijen die met ons de kennis over leefstijlgeneeskunde in de context van werk willen op- en uitbouwen. En deze kennis met ons willen omzetten in concrete interventies en die willen implementeren en evalueren. Wil jij als deskundige bijdragen aan onze programmalijn werk? Of wil jouw organisatie onderzoeken wat leefstijlinterventies voor jouw medewerkers kunnen opleveren? Neem dan contact op met Noortje Wiezer en/of Marloes van der Klauw.

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext