Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Personzalized nutrition: op naar een gezonder eetpatroon

17 februari, 2016
Delen:
2 min leestijd

Er is steeds meer informatie beschikbaar over ons lichaam en de invloed van voeding daarop. Is het mogelijk betere, gezondere en persoonlijke voeding te ontwikkelen? De eerste stappen worden gezet.

Iedereen is uniek en daar past ook een persoonlijk voedingspatroon bij. ‘Gezonde voeding kent twee kanten’, zegt principal scientist Ben van Ommen. ‘Autoriteiten als het Voedingscentrum vertellen wat voor iedereen gezond is. Zoals niet te veel suikerinname en meer groente eten. Maar bovenop deze algemene voedingsrichtlijnen is er een persoonlijk en specifiek deel. Niet alles is immers goed voor iedereen. De een moet op cholesterol of bloedsuiker letten, waar een ander een hoge bloeddruk heeft. De centrale vraag is: wat is op basis van jouw lichaam een goed eetpatroon?’, stelt Van Ommen.

VOEDING OP MAAT

Personalized nutrition, oftewel persoonlijke voeding, begint bij bewustwording van de eigen gezondheid en self empowerment in voedingskeuze. Het juist aanbod van voedsel moet daarvoor beschikbaar zijn. Én je moet weten wat je zou moeten kiezen. Dit vereist kennis over je eigen lichaam.

ANDERS DENKEN EN ANDERS DOEN

‘Voor het slagen van dit concept is een nieuwe economie nodig. Supermarkten moeten de juiste voeding leveren, bijvoorbeeld online op basis van je eigen gezondheidspatroon. En het vereist een industrie die informatie levert. Zowel winkels als producenten moeten op een andere manier gaan denken. Dit is langzamerhand aan het ontstaan’, ziet Van Ommen. ‘Bovendien kun je wel weten wat je zou moeten eten, maar je moet het ook nog daadwerkelijk doen. Hier is een rol voor coaching, bijvoorbeeld via apps, weggelegd’, denkt Van Ommen.

TECHNOLOGIE

Met beter inzicht in de relatie tussen voeding en de manier waarop een lichaam hierop reageert, is het mogelijk om betere, gezondere en persoonlijke voeding en services te ontwikkelen en aan te bieden. ‘We werken hard om de huidige inzichten in voeding, genetica en fysieke eigenschappen optimaal te gebruiken om gezondere voedingspatronen voor ieder individu te ontwikkelen. We komen steeds dichterbij. We kunnen nu al voedingsaanbevelingen geven op basis van iemands gecombineerd genetische en stofwisselingsprofiel’, aldus Van Ommen.

IMPLEMENTATIE

TNO is wereldwijd een van de gevestigde autoriteiten op dit gebied. Er is niet alleen kennis op het gebied van stofwisseling, genetica, motivatie, informatica en biomarkertechnologie in huis. Maar ze bieden tevens expertise op het gebied van implementatie. ‘We kunnen bedrijven helpen met de vraag hoe ze hierop kunnen inspelen. Zo kunnen we fabrikanten bijvoorbeeld adviseren over het verlagen van de hoeveelheid zout, vet of suiker’, legt Van Ommen uit.

INZICHT

‘Daarnaast ontwikkelen we methoden die de gezondheidseffecten van voedingsmiddelen goed en snel meetbaar maken. Daarmee kunnen we bedrijven inzicht geven in de gezondheidseffecten van ingrediënten. We zoeken tevens uit hoe je mensen het beste bereikt en zorgt dat ze hun eetgedrag veranderen’, vertelt Van Ommen. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om met behulp van een app te vertellen welke voeding bij iemands huidige gezondheidsstatus en genetische achtergrond past, waarna hij of zij bijpassende voedingsmiddelen met één druk op de knop kan bestellen.

Samenwerking

TNO heeft deelgenomen aan het consortium Food4Me, een EU-gesubsidieerd onderzoeksproject (2011-2015) waarin alle aspecten van persoonlijke voeding aan bod kwamen. Van Ommen: ‘Dit project heeft meegeholpen om de interesse in persoonlijke voeding te ontwikkelen en om het denken erover te concretiseren. Daarnaast werken we steeds nauwer samen met de WUR (Wageningen University & Research). Over een jaar gaan we zelfs intensief samen werken op één locatie. We zijn gezamenlijk bezig met het vormgeven van een samenwerkingsverband rondom persoonlijke voeding.’

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext