Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe lang blijft de dreiging van chronische ziekten nog aan dovemans oren gericht?

12 augustus, 2020
Delen:

Door Hanneke Molema en Hanno Pijl

Graag brengen wij deze editorial van The Lancet Diabetes & Endocrinology uit maart 2020 onder de aandacht.

Dit artikel ‘NCD threat: falling on deaf ears’ geeft een heldere en korte beschrijving van de internationale ontwikkelingen in beleid gericht op het terugdringen van non-communicable diseases (niet overdraagbare ziekten zoals type 2 diabetes, hart&vaatziekten, COPD, kanker). Het artikel licht toe hoe in nagenoeg alle landen de dreiging van chronische ziekten nog steeds aan dovemans oren gericht lijkt te zijn. Alle cijfers die bekend zijn en alle doelstellingen die geformuleerd zijn ten spijt, het artikel beschrijft dat er nog altijd sprake is van ‘severe gaps in leadership, investment, care, community engagement, and accountability’. Waar het gaat om beleid gericht op het realiseren van een trendbreuk in het aantal mensen met een chronische ziekte is het ‘too many promises and too little progress’.

In maart 2020, toen dit editorial verscheen, stonden we aan het begin van de coronacrisis in Nederland, in Europa en in de wereld. Nu weten we dat mensen met een chronische ziekte een grotere kans hebben op een ernstiger beloop van COVID-19. De corona crisis onderstreept daarmee de grote noodzaak voor het beslechten van de ‘severe gaps’ – de grote gaten in leiderschap, investeringen, zorg, burger betrokkenheid en verantwoording. Het onderstreept de noodzaak om de dreiging van chronische ziekten serieus te nemen.

Dit geldt zeker ook voor Nederland waar het aantal mensen met een chronische aandoening nog steeds toeneemt. Met de verkiezingen in NL in aantocht, barst de verkiezingsstrijd eerdaags echt los. Corona zal daar zeker een rol in spelen, zowel inhoudelijk als in de dagelijkse praktijk. Wij zijn benieuwd welke leiders zich echt gaan inzetten voor de trendbreuk in chronische ziekten en van promises naar progress gaan! De leiders die alles op alles zetten om leefstijl, leefstijlgeneeskunde en de leefomgeving te benutten voor een trendbreuk in het aantal mensen met chronische ziekten, met een heldere agenda en begroting.

Hanno Pijl
Hanneke Molema

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext