Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Een gezonde spijsvertering is niet vanzelfsprekend

6 december, 2022
Delen:

Op 7 december a.s. vieren we het 40 jarig bestaan van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Al 40 jaar zetten onze medewerkers en vrijwilligers zich met hart en ziel in voor een gezonde spijsvertering voor alle Nederlanders. En voor meer vroege opsporing van spijsverteringsziekten en een betere kwaliteit van leven voor patiënten. Dat is prachtig natuurlijk, maar als we heel eerlijk zijn, zijn we liever helemaal niet nodig …

Ik werk zelf sinds 2017 bij de MLDS. Nu als projectleider voor het IBD (Inflammatory Bowel Disease) project, waarbij we met zorgverleners en patiënten samen proberen meer en beter onderzoek mogelijk te maken. Wat mij nog steeds het meeste motiveert zijn de indringende en emotionele verhalen van patiënten. Het verhaal dat op mij het meeste indruk maakte was van een moeder met colitis ulcerosa. Die ’s ochtends terwijl ze voortdurend naar het toilet moest hollen en hevige buikpijn had, probeerde haar jonge kinderen naar school te helpen. Die niet naar de supermarkt durfde omdat ze bang was dat ze daar niet naar de wc zou mogen. Die het al eens was overkomen dat ze daar haar ontlasting niet kon ophouden. En die zo verschrikkelijk bang was dat haar kinderen zich later voor haar zouden schamen…

Daar zetten we ons voor in

Een voorbeeld van 1 van de ruim 720 duizend Nederlanders waarbij een spijsverteringsaandoening van grote invloed is op hun dagelijks leven.  Daar doen we het allemaal voor: een gezonde spijsvertering voor iedereen. Daar zetten we ons samen met artsen, onderzoekers, vrijwilligers, collectanten en donateurs elke dag voor in. We kijken samen met het medische veld naar mogelijkheden om ziekten vroegtijdig op te sporen. En we maken ons er samen met patiëntenverenigingen sterk voor dat iemand die ziek is de juiste behandeling krijgt.

Listen to your guts

Maar veel liever voorkomen we dat iemand een spijsverteringsziekte krijgt. De eerste stap is dat  iedereen de spijsvertering leert kennen als de bron van gezondheid en het begin van veel ziekten. Daarom zeggen we tegen iedereen in Nederland: Listen to your guts! Want je spijsvertering vertelt je alles over je gezondheid.

Een paar uur afzien

Het financieren van onderzoek naar spijsverteringsziekten vormt de rode draad in ons werk. Daar is geld voor nodig. Daarom werd in 2010 de Zuiderzee Klassieker in het leven geroepen. Deze uitdagende fietstocht is onze grootste fondsenwervende activiteit. Zelf heb ik inmiddels al vier keer meegefietst. Niet omdat dat moet, maar voor al die patiënten. Voor Renske, voor Stoffel, voor Rosa, voor Doinja, voor Nick en de vele, vele anderen. Aan het eind van de rit ben ik meestal aardig op. Maar dan denk ik ‘niet zeuren, doorgaan! Voor mij is het een paar uur, voor patiënten de rest van hun leven.’

40 jaar impact

Om een greep te doen uit onze succesverhalen van de afgelopen 40 jaar: we hebben ons enorm ingezet voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Dat werd ingevoerd in 2014 en kan op lange termijn jaarlijks 2.400 van de 7.000 sterfgevallen aan darmkanker helpen voorkomen. En natuurlijk alle onderzoeken die dankzij MLDS-subsidies zijn uitgevoerd of op dit moment uitgevoerd worden. Zoals onderzoek naar poeptransplantatie, medicijnen en andere therapieën om te genezen of klachten te verminderen. Maar ook onderzoek naar oorzaken, zodat we hopelijk in de toekomst spijsverteringsziekten veel meer kunnen voorkómen. We maken daarnaast onderdeel uit van de Gezonde Generatie, het mooie project van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen. Samen hebben we als doel om in 2040 de gezondste jeugd ter wereld te hebben. Een generatie die opgroeit in een gezonde voedselomgeving en geen alcohol drinkt. 

Schouders eronder

Na veertig jaar zit het werk van de MLDS er helaas nog niet op. De sterfte aan maag-, darm-, en leveraandoeningen is de laatste 25 jaar met een kwart toegenomen. Dagelijks belanden nog steeds 417 mensen met een spijsverteringsziekte in het ziekenhuis. Ons 40 jarig bestaan is dus reden voor een feestje, maar ook een motivatie om er met alle betrokkenen weer flink de schouders onder te zetten.

Heb je na het lezen van dit blog ook zin om bij te dragen aan een gezonde spijsvertering voor iedereen? Super! Fiets dan bijvoorbeeld mee tijdens de volgende editie van de Zuiderzee Klassieker in september 2023! En wil je patiënten vertellen over het belang van een gezonde spijsvertering? Wijs ze dan op de spijsverteringstest.

Over Marijke Boersma

Marijke Boersma is drs. Klinische Psychologie en sinds 5,5 jaar betrokken bij MLDS als senior adviseur & projectleider digestive health. Daarvoor is zij werkzaam geweest in HR in bedrijfsleven (ABN AMRO, EY, Heineken) en heeft zij de studie Gezondheidswetenschappen, Msc Prevention & Public Health volbracht.

Marijke Boersma

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext