Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wetenschappelijk artikel in Nature Communications: eerste resultaten van klinisch onderzoek naar dieet dat vasten nabootst bij chemotherapie

7 juli, 2020
Delen:

Hanno Pijl en collega’s hebben vorige week belangrijke en hoopgevende onderzoeksbevindingen gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. Centraal in het gepubliceerde onderzoek staat de vraag: helpt vasten om chemotherapie bij borstkanker veiliger en meer effectief te maken? De onderzoekers, onder leiding van oncologen uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de BOrstkanker OnderzoeksGroep (BOOG), zijn een stap dichter bij de beantwoording van die vraag na afronding van de eerste gerandomiseerde klinische studie.

Lees het volledige persbericht hier

Borstkanker is wereldwijd de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Voedingsstoffen en groeifactoren in het bloed stimuleren de groei van borstkankercellen. Omgekeerd blijkt vasten voorafgaand aan chemotherapie bij muizen het effect van de therapie te versterken, en de bijwerkingen te beperken

De DIRECT-studie had tot doel het effect te meten van een vasten nabootsend dieet op de effectiviteit en veiligheid van chemotherapie bij vrouwen met niet-uitgezaaide borstkanker. Het was al bekend dat het vasten nabootsend dieet de concentratie van groeifactoren die kankergroei kunnen stimuleren verlaagt. Dit komt vooral door de (sterke) beperking van de inname van eiwit en suiker, twee voedingsstoffen die de groei van kankercellen kunnen bevorderen.

Verschillende analyses in de DIRECT-studie wezen uit dat de tumor beter op de chemotherapie reageerde bij de vrouwen die het dieet volgden. Er was geen verschil in bijwerkingen tussen beide groepen, maar de schade aan DNA-moleculen in witte bloedcellen was minder bij vrouwen die het dieet volgden. Dat suggereert volgens de onderzoekers dat het dieet beschermt tegen beschadiging van gezonde cellen door de chemotherapie. De onderzoekers kunnen op basis van deze studie nog niets zeggen over het effect van het dieet op (ziektevrije) overleving.

De DIRECT-studie is het eerste klinische onderzoek naar het effect van het vasten nabootsend dieet bij chemotherapie. De resultaten zijn een belangrijke stap op weg naar voeding als ondersteuning van therapie bij kanker, maar er is nog meer onderzoek nodig voordat deze aanpak voor vrouwen met borstkanker in de dagelijkse praktijk kan worden aanbevolen.

De DIRECT studie is uitgevoerd door de BOOG, in samenwerking met het LUMC en de University of Southern California. De studie was mogelijk door financiële steun van Pink Ribbon/KWF kankerbestrijding en een ‘unrestricted grant’ van Amgen.

De publicatie ‘Fasting mimicking diet as an adjunct to neoadjuvant chemotherapy for breast cancer: DIRECT (BOOG 2013-04)‘ is 23 juni gepubliceerd in Nature Communications.

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext