Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Toename van zwangerschapsdiabetes – gezonde leefstijl is de kern in preventie en behandeling

14 mei, 2021
Delen:

Toename zwangerschapsdiabetes, maar minder insuline

Uit een recente studie in opdracht van het Diabetes Fonds blijkt dat het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes tussen 2015 en 2019 met 30 procent is gestegen. De voornaamste mogelijke verklaringen voor de toename zijn volgens de onderzoekers een betere screening op zwangerschapsdiabetes en een stijgend aantal zwangerschappen bij oudere vrouwen. Zwangerschapsdiabetes neemt fors toe met de leeftijd. Tegelijkertijd blijkt dat het percentage vrouwen dat insuline nodig heeft om de bloedsuikerwaarden op peil te houden afnam tussen 2015 en 2019. De daling in insulinegebruik is waarschijnlijk het gevolg van betere screening. Hierdoor komen ook vrouwen met een mildere vorm van zwangerschapsdiabetes in beeld. Deze lichtere vorm kan meestal goed behandeld worden met een voedings- en beweegadvies.

Gezonde leefstijl de kern in preventie en behandeling

Een gezonde leefstijl is de kern in de preventie en de behandeling van zwangerschapsdiabetes. Uit recent door het Diabetes Fonds ondersteund onderzoek van Dr. Romy Gaillard blijkt dat vooral overgewicht en obesitas voor aanvang van de zwangerschap nadelige gevolgen heeft voor moeder en kind. Ook zijn verhoogde bloedsuikerwaardes al vroeg in de zwangerschap, nog voor de ontwikkeling van zwangerschapsdiabetes, geassocieerd met de ontwikkeling van het nog ongeboren kind. In het tweede deel van haar onderzoek ontwikkelt ze een leefstijlinterventie om moeders voor en bij aanvang van de zwangerschap te ondersteunen om gezonder te gaan leven om zwangerschapsuitkomsten en de gezondheid van kinderen op de lange termijn te verbeteren.

Etelka Ubbens, algemeen directeur van het Diabetes Fonds: “De resultaten van deze cijfers zijn voor ons aanleiding om extra activiteiten te ontwikkelen om zwangerschapsdiabetes te voorkomen. We steunen wetenschappelijk onderzoek dat bijdraagt aan het voorkomen en genezen van zwangerschapsdiabetes en zetten we ons in voor het makkelijker maken van een gezonde leefstijl.”

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext