Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Routekaart: Darmgezondheid cruciaal in de strijd tegen chronische aandoeningen

26 april, 2022
Delen:

De Routekaart Leefstijlgeneeskunde is opgesteld als antwoord op de vraag ‘hoe kunnen we de ontwikkelingen in leefstijlgeneeskunde richting geven en versnellen, zodat leefstijl binnen 5-10 jaar standaard en erkend onderdeel is van de huisartsen- en medisch specialistische zorg?’. In deze nieuwsberichten worden projecten uitgelicht die onderdeel zijn van de Routekaart.

Het is algemeen bekend dat goed functionerende darmen de basis vormen van een goede gezondheid. Deze organen hebben naast een verteringsfunctie namelijk ook een erg belangrijke afweerfunctie. Werkt deze functie niet optimaal? Dan kan er een chronische laaggradige ontsteking ontstaan met langdurige gezondheidsklachten. Het wordt steeds duidelijker dat deze chronische laaggradige ontsteking aan de basis ligt van veel, zo niet alle, westerse leefstijlziekten.

Dynamisch samenspel tussen darmen en immuunsysteem

De afgelopen decennia is het steeds duidelijker geworden dat de darm heel veel belangrijke rollen voor de mens vervult. Naast het verteren van voedsel beschermt onze darm ons, in samenwerking met het microbioom en het mucosaal immuunsysteem, tegen allerlei ziekteverwekkers.

Pathogene bacteriën, stress en medicijngebruik kunnen overgroei van pathogenen veroorzaken, waardoor een dysbiose kan ontstaan. Deze kolonisatie door ongunstige bacteriën heeft op termijn een scala aan ernstige gevolgen voor de gezondheid:

  • Een specifieke verandering in de samenstelling van het microbioom kan leiden tot een toename van de darmpermeabiliteit waardoor allerlei stoffen in de bloedbaan terechtkomen die daar niet horen en laaggradige ontstekingsprocessen veroorzaken.
  • Daarnaast gaat het microbioom rechtstreeks interacties aan met het immuunsysteem in de darm, maar ook elders in het lichaam.

Verstoringen in dit dynamische samenspel worden geassocieerd met verschillende darmaandoeningen, zoals inflammatoire darmaandoeningen, prikkelbare darmsyndroom en andere functionele spijsverteringsstoornissen. Het wordt ook geassocieerd met de pathogenese van andere aandoeningen, zoals obesitas, type 2-diabetes, immuun gerelateerde aandoeningen en neurologische aandoeningen. Geen wonder dat de darm binnen de therapeutische praktijk wordt beschouwd als een van de belangrijkste orgaansystemen van het menselijk lichaam!

3 stappen voor het herstellen van de darmgezondheid: de workshop

Het herstellen de darmfunctie in de brede zin van het woord is een belangrijke stap op weg naar een betere gezondheid.

Daarom heeft Natura Foundation een uniek en integraal darmenherstelplan ontworpen wat duidelijke handvatten biedt tijdens en in dit therapeutische proces. De behandeling is steeds gebaseerd op leefstijlveranderingen, voedingsaanpassingen en gerichte suppletie.

In de ééndaagse on demand workshop: ‘3 stappen voor het herstellen van de darmgezondheid’, leert u als arts of gezondheidsprofessional alle in’s and out’s van dit darmherstelplan. Meld u hier aan voor de workshop.

Samen maken we de routekaart naar de toekomst

Kijk voor meer informatie over dit project op de website van Routekaart Leefstijlgeneeskunde. Heb je zelf ook een mooi voorbeeld van een project dat bijdraagt aan de route naar leefstijlgeneeskunde als onderdeel van reguliere zorg? Deel je bijdrage en samen maken we zichtbaar wie wat al oppakt en wat nog hard nodig is. Bekijk de Routekaart naar leefstijlgeneeskunde hier. Heeft u vragen over dit nieuwsbericht of project? Neem gerust contact op met Fien Demeulemeester.

Fien Demeulemeester

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext