Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Publicatie in BMJ Nutrition, Prevention & Health: zelfs na 24 maanden omkeren type 2 diabetes zichtbaar in onderzoek van Louis Bolk Instituut

18 augustus, 2020
Delen:

Leefstijlinterventies gericht op gezonde voeding, beweging en het omgaan met stress worden beschouwd als mogelijke oplossingen in de behandeling van mensen met type 2 diabetes. Voor sommige mensen ook om de ziekte om te keren. Er is echter weinig lange-termijn onderzoek gedaan naar het effect van dit soort leefstijlprogramma’s.

Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut hebben het programma ’Keer Diabetes2 Om’ 24 maanden geĂ«valueerd. In dit programma werden mensen met type 2 diabetes gedurende een half jaar intensief begeleid op het gebied van voeding en leefstijl en vervolgens nog 18 maanden gevolgd. De resultaten van dit onderzoek zijn op 18 augustus gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ Nutrition, Prevention & Health.  Hierin staat dat de 234 deelnemers die het onderzoek hebben afgerond de volgende resultaten laten zien:

  • Na 24 maanden gebruikte 67% van de deelnemers minder glucose-verlagende medicijnen, waarvan 28% helemaal gestopt was met deze medicatie. 
  • Van de 66 deelnemers die bij aanvang insuline gebruikte, gebruikte 71% geen insuline meer na 24 maanden.
  • De gemiddelde HbA1c-waardes (een soort gemiddelde van de bloedsuikerspiegel in voorgaande weken) waren niet heel erg veranderd maar het percentage met HbA1c-waardes binnen de normale range nam toe van 45% bij aanvang naar 53% na 24 maanden.
  • De deelnemers hadden na 24 maanden een lager lichaamsgewicht, een kleinere tailleomtrek, een lagere BMI en lagere triglyceride waardes.
  • Na 24 maanden voelden de deelnemers zich minder moe, gaven aan zich beter te voelen en scoorden een hogere kwaliteit van leven.

Eerder onderzoek door Louis Bolk Instituut toonde al aan dat de meeste deelnemers van Keer Diabetes2 om na 6 maanden minder medicatie gebruiken en/of gezondere bloedwaarden hebben Het nieuwe, aanvullende onderzoek laat zien dat mensen de leefstijlverandering ook op lange termijn kunnen vasthouden, met als resultaat meer energie en minder medicatie. Hiermee onderstreept de publicatie dat leefstijlprogramma’s in de behandeling van type 2 diabetes ook op langere termijn succesvol kunnen zijn.

Zie ook: www.keerdiabetes2om.nl

Referentie:

Pot GK, Battjes-Fries MCE, Patijn ON, et al. Lifestyle medicine for type 2 diabetes: practice-based evidence for long-term efficacy of a multicomponent lifestyle intervention (Reverse Diabetes2 Now). BMJ Nutrition, Prevention & Health 2020;0:e000081. doi:10.1136/bmjnph-2020-000081

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Lees ook

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext