Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Persoonlijke ‘blended’ diabetes care voor iedereen

9 december, 2021
Delen:

Het LUMC is met diverse partners, en met ondersteuning van het Diabetes Fonds, onlangs gestart met het project ‘Persoonsgerichte blended diabetes care voor iedereen’. Hierin wordt bekeken of een eHealth-applicatie kan bijdragen aan persoonsgerichte zorg voor mensen met type 2 diabetes en lage gezondheidsvaardigheden. En op die manier eigen regie, gezonde leefstijl en kennis en vaardigheden van deze diabetespatiënten kan bevorderen.

Digitale zorg (eHealth) biedt goede mogelijkheden voor persoonsgerichte ondersteuning in preventie en zorg. Het geeft mensen de mogelijkheid actiever te letten op een gezonde leefstijl en maakt zelfmanagement bij chronische aandoeningen makkelijker. Maar dat betekent wel dat iedereen mee moet kunnen doen in de digitale wereld. “En dat is nog niet zo vanzelfsprekend”, vertelt Rimke Vos, afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde LUMC. “In Nederland is ruim een derde van de volwassenen beperkt gezondheidsvaardig. Dat wil zeggen dat ze moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over hun gezondheid. Dat maakt dat het niet eenvoudig om eigen regie te nemen over hun gezondheid. Zeker wanneer het om een complexe aandoening zoals type 2 diabetes gaat. Laagopgeleiden, mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en mensen met een migratieachtergrond hebben twee tot vijf keer zoveel kans op type 2 diabetes. Ze lijden vaker en ernstiger aan deze chronische aandoening en hebben ook vaker een ongezonde leefstijl. Het is van belang dat deze mensen met diabetes beter en meer op maat geïnformeerd en begeleid worden”, stelt Vos.

Blended care – best of both worlds

Om dit voor elkaar te krijgen wordt in het project ‘Persoonsgerichte blended diabetes care voor iedereen’ onderzocht hoe eHealth kansen kan bieden voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. “We passen een gewaardeerde diabetes eHealth-ondersteuning (MiGuide diabetes app) aan met informatie geschikt voor mensen met lage gezondheidsvaardigheden (diabetes handboek Pharos). Wij denken dat met name zogenaamde ‘blended’ care, waarbij het face-to-face contact gecombineerd wordt met eHealth-ondersteuning, kansen biedt voor deze kwetsbare groep. eHealth biedt voordelen zoals gebruik van beeld, pictogrammen, voorleesfunctie, interactiviteit en gebruik in eigen tempo en de mogelijkheid met anderen te communiceren. Door (een digitale versie van) het Pharos Diabetes handboek te combineren met de gratis MiGuide app, komen we tot een duurzame variant die ook goed bruikbaar is in tijden waarin iemand minder makkelijk naar de praktijk kan reizen”, legt Vos uit.

Wat heeft de gebruiker nodig?

We zijn in september (2021) officieel van start gegaan met de eerste fase van dit project; het ontwikkelen van de digitale versie van het Pharos diabeteshandboek. “Dat doen we samen met de mensen met type 2 diabetes en hun zorgverleners. We streven naar het werven van 10 tot 12 pilotpraktijken. Inmiddels hebben zich al veel huisartsen en praktijkondersteuners aangemeld en zijn we in gesprek met ze. We betrekken ze zo vroeg mogelijk, het is immers belangrijk dat ze blended care in hun zorg implementeren. Na het ontwikkelen van een digitale versie van het handboek volgt fase 2 waarin we de app en een handleiding voor blended care ontwikkelen. Daar hoort bijvoorbeeld ook het testen van navigeren door de app, nieuwe animaties of andere toevoegingen (chatfunctie et cetera) bij de doelgroep bij. Begeleide implementatie, monitoring en evaluatie van de app in de pilotpraktijken volgen daarna. Uiteindelijk gaan we voor landelijk uitrollen”, aldus Vos.

“Ik kan me goed voorstellen dat de app in eerste instantie tussen de reguliere face-to-face contacten met de zorgverlener wordt gebruikt, ter monitoring. Later, als de diabetes onder controle is, kan de app patiënten ondersteunen en kunnen wellicht consulten minder frequent plaatsvinden. Maar het begint dus met ondersteuning tussen consulten door. Hopelijk kan de app deze groep mensen meer grip op hun diabetes geven, ze het gevoel geven dat ze zelf iets kunnen doen tussen die paar momenten per jaar dat ze de praktijk bezoeken”, benadrukt Vos, die aangeeft dat diverse partners meewerken aan het project: National eHealth Living Lab, Hadoks, Pharos, MiGuide, Lifestyle4Health, Diabetes Fonds, Nederlandse Diabetes Federatie, Diabetesvereniging Nederland en Diabetes Huisartsen Advies Groep.

Doe je mee?

Ben je geïnteresseerd in ons project ‘Persoonsgerichte blended diabetes care voor iedereen’ en/of wil je met jouw praktijk meedoen? Neem dan contact op met Rimke Vos.

Op 31 januari 2022 opent ICT&health de deuren van het grootste en meest impactvolle congres van de zorg over de toekomst van de zorg, slimme zorginnovaties, technologieën én duurzame samenwerkingen. Een dag vol interactie waarbij fysiek aanwezigen in gesprek gaan over de nieuwe kansen en mogelijkheden om de veranderende zorg in de praktijk te laten werken. Meer informatie vind je hier.

Rimke Vos

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Bekijk dan onderstaande berichten: 

Zeggenschap over hergebruik van eigen gezondheidsdata 

Ondersteuning duurzame gedragsverandering bij T2D met apps 

Podcast #8: Het belang van publiek-private samenwerking – wereld diabetes dag special  

DIABLEND: persoonlijke leefstijlondersteuning bij type 2 diabetes  

Of bekijk de programmalijn Persoonlijke gezondheidsdata.  

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext