Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Onderzoek naar effecten nieuw leefstijlprogramma na kanker

4 februari, 2022
Groente en fruit
Delen:

Een ongezonde leefstijl kan de kans vergroten dat de kanker terugkomt bij iemand die kanker heeft gehad. Dit noemen we ook wel ‘kankerrecidief’ of ‘recidief’. Daarom heeft Beter Gezond (onderdeel van het Radboudumc), samen met Stichting Voeding Leeft, een online leefstijlprogramma ontwikkeld voor blaas-, darm- en borstkankerpatiënten die hun behandeling hebben afgerond. Patiënten gaan aan de slag met voeding, beweging, ontspanning en slaap. Onderzoekers uit het Radboudumc onderzoeken nu het effect van het programma op onder andere kwaliteit van leven, recidief en zorgkosten.

Effect leefstijl op kankerrecidief

Afgelopen jaren hebben observationele studies bij verschillende vormen van kanker een relatie aangetoond tussen een gezondere leefstijl en recidief / ziektevrije overleving. De kans op recidief neemt toe bij patiënten die roken (blaas- en darmkanker), een Westers dieet hebben (darmkanker), dagelijks alcohol drinken (borstkanker) of overgewicht/ obesitas hebben (blaas- en borstkanker). De kans op recidief neemt af bij meer bewegen en een verhoogde lichamelijke activiteit. Daarbij leidt een gezonde leefstijl tot een betere kwaliteit van leven en een verminderde kans op comorbiditeit, zoals diabetes en cardiovasculaire aandoeningen. Daarmee leidt een gezonde leefstijl ook tot minder zorggebruik en lagere kosten.

Ruimte voor verbetering

Ondanks deze duidelijke associaties tussen leefstijl en kankerspecifieke prognose, wordt binnen de oncologische zorg nauwelijks aandacht besteed aan leefstijl: minder dan 20% van de darmkankerpatiënten ontvangt voedingsadvies, terwijl nog geen 10% van de patiënten voldoet aan de richtlijn kankerpreventie met betrekking tot het eten van bewerkt vlees, en groente en fruit. Kortom, er is ruimte voor verbetering.

Leefstijlprogramma na de behandeling van kanker

Daarom hebben Beter Gezond (onderdeel van het Radboudumc) en Stichting Voeding Leeft een leefstijlprogramma ontwikkeld voor borst-, darm- en blaaskankerpatiënten. Patiënten die de afgelopen 1,5 jaar gediagnosticeerd zijn en die hun curatieve behandeling hebben afgerond kunnen deelnemen aan het programma. Ze worden geworven via een aantal ziekenhuizen, en bijvoorbeeld via social media. In het online programma gaan 250 deelnemers, onder begeleiding van leefstijlprofessionals, aan de slag met voeding, beweging, ontspanning en slaap. Het leefstijlprogramma duurt 24 maanden. In de eerste 3 maanden worden deelnemers intensief begeleid. In de daaropvolgende 21 maanden volgt een nazorgtraject, waarin wordt ingezet op duurzame gedragsverandering. Het programma wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de AFAS foundation.

Onderzoek onder deelnemers

Aan het leefstijlprogramma is een onderzoek gekoppeld. Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in de effecten van het leefstijlprogramma op zorggebruik, kwaliteit van leven, leefstijlgedrag, comorbiditeit en kans op recidief. De uitkomsten van de 250 patiënten die deelnemen aan het leefstijlprogramma worden vergeleken met 750 vergelijkbare controle patiënten. Patiënten in beide groepen vullen daarvoor in twee jaar tijd vier vragenlijsten in.

Afgelopen periode zijn ruim 120 mensen gestart met het leefstijlprogramma. Op 7 april 2022 start weer een groep met het leefstijlprogramma. Kent u mensen met borst-, blaas- of darmkanker die hun behandeling hebben afgerond en die hun leefstijl willen veranderen? Verwijs ze dan naar https://voedingleeft.nl/leefstijlprogramma/  Bij vragen of voor meer informatie kan contact opgenomen worden met betergezond@radboudumc.nl

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext