Leefstijl als medicijn in de psychiatrie

2 december, 2020
Delen:

Het novembernummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie is geheel gewijd aan het thema leefstijl. Het themanummer vormt een eerste grote Nederlandstalige bundeling van actuele wetenschappelijke kennis over de rol van leefstijl bij psychische klachten en psychiatrische aandoeningen. Een belangrijk perspectief in aanvulling op de veelbesproken relatie tussen leefstijl en lichamelijke gezondheid. De relevantie van het themanummer is vergroot door de impact van de coronacrisis op zowel onze leefstijl als psychische gezondheid

Leefstijlpsychiatrie

Leefstijlfactoren zoals beweging, voeding, roken en slaap spelen een belangrijke rol bij een scala aan psychiatrische aandoeningen. Iemand die weinig beweegt heeft bijvoorbeeld een hoger risico op het ontstaan van depressie en angstklachten. En ook een ongezond eetpatroon, slaapritme en roken dragen bij aan het in stand houden of verergeren van geestelijke gezondheidsproblemen. Het feit dat een ongezonde leefstijl veel vaker voor komt bij mensen met een (hoog risico op) psychiatrische aandoeningen laat zien dat hierin nog veel bereikt kan worden. 

Themanummer Tijdschrift voor Psychiatrie

Er is inmiddels genoeg wetenschappelijke onderbouwing om leefstijlfactoren als serieus onderdeel van preventie en behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen te betrekken.. Het themanummer presenteert de stand van zaken rondom beweging, voeding, roken en slaap. Ook besteedt het themanummer aandacht aan ervaringsverhalen, ethische vraagstukken, zingeving en belangrijke factoren bij het invoeren van meer leefstijlgerichte preventie en behandeling. Tot slot bevat het themanummer een interview met staatsecretaris Paul Blokhuis, omdat leefstijlpsychiatrie ook een beleidsmatig en politiek commitment vergt.

Aan de slag

Zoals de gastredactie van het themanummer al stelt in hun redactioneel: door leefstijlgedrag meer onderdeel te maken van de behandeling van mensen met een psychiatrische aandoening kan daadwerkelijk verbetering worden bereikt in psychische gezondheid, psychosociaal en cognitief functioneren en mogelijk verminderd medicatiegebruik. De gastredactie daagt de lezers van het themanummer dan ook uit om de kennis in het themanummer met elkaar te delen en te bespreken, te gebruiken in de samenwerking om de kennis in te bedden in de praktijk en om leefstijlpsychiatrie vooral ook gewoon te dóén. Want de tijd is rijp om een gezondere leefstijl te integreren in de behandeling om een substantiële verbetering te bereiken in de gezondheid van mensen met een psychiatrische aandoening.

Lees zelf ook het themanummer

Het Tijdschrift voor Psychiatrie is het wetenschappelijke tijdschrift van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie. Het themanummer is voor eenieder online toegankelijk via Tijdschrift voor psychiatrie, inclusief de podcast van het interview met staatssecretaris Paul Blokhuis. Voor verdere informatie kun je contact opnemen met Jeroen Deenik, gasthoofdredacteur van dit themanummer (j.deenik@ggzcentraal.nl).

Gerelateerd nieuwsbericht:

Wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext