Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Internationaal onderzoek naar effect leefstijl op biologische klok bij T2D

25 maart, 2021
Delen:

Vooraanstaande internationale diabetesexperts starten dit jaar met een onderzoek naar het effect van leefstijlverandering op het herstel van het dag- en nachtritme bij mensen met een hoog risico op type 2 diabetes. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek willen ze vervolgens effectieve leefstijlinterventies ontwikkelen om het risico op type 2 diabetes te verkleinen. Diverse betrokken diabetesexperts zijn ook actief in het Lifestyle4Health platform.

Aankomend weekend gaat de zomertijd weer in. Dit verzetten van de klok kan leiden tot slaapproblemen en een verstoord bioritme, waar sommige mensen last van hebben. Een langdurig verstoord dag- en nachtritme, ook wel ‘biologische klok’ genoemd, kan leiden tot gezondheidsproblemen. Niet alleen het verzetten van de klok, maar ook onze huidige manier van leven, met kunstmatige verlichting, digitale schermen, ploegendiensten, reizen over tijdzones, slapen op wisselende tijden en 24 uur per dag toegang tot eten en drinken kan voor een verstoring van de biologische klok zorgen. Zo is bekend dat mensen die in ploegendienst werken een groter risico op diabetes type 2 (T2D) hebben. Daarnaast zijn er duidelijke aanwijzingen dat eten, bewegen en slapen op de ‘juiste tijden’ een gunstige invloed heeft op de gezondheid van mensen.

Timed

Mensen met aanleg voor T2D hebben een verstoorde ‘biologische klok’. Daarom gaat een internationaal consortium van onderzoekers in een gezamenlijk project kijken of het aanpassen van gedrag een gunstig effect heeft op het herstel van het dag- en nachtritme van de stofwisseling, en daarmee op de gezondheid. Het onderzoek wordt geleid door prof. dr. Patrick Schrauwen, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en teamlid van de L4H-programmalijn biologie. Dit langdurige internationale onderzoek, ‘The right timing to prevent type 2 Diabetes’ (TIMED), wordt mede mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Nederlandse en Canadese organisaties. Zo leveren onder meer het Diabetes Fonds, ZonMw, Health Holland, CIHR (Canadian Institutes of Health Research) en diverse andere partijen, waaronder TNO, een bijdrage. In totaal wordt er 5 miljoen euro in het onderzoek gestoken.

Goede timing is goud waard

Het lijkt erop dat een goede timing van bepaald gedrag een gunstig effect kan hebben op onze gezondheid. Zo kan het uitmaken of we in de ochtend, middag of avond bewegen en op welk moment van de dag we wat (en hoeveel) eten. Met dit onderzoek hopen we te zien welke tijdgebonden leefstijlinterventies invloed hebben op de stofwisseling van mensen met een hoog risico op T2D. Vanuit die resultaten gaan we vervolgens effectieve leefstijlinterventies ontwikkelen om het risico op T2D bij hen te verkleinen. Dit onderzoek sluit goed aan op wat we doen binnen de programmalijn biologie binnen Lifestyle4Health. “We zullen gaan bekijken of (pre)diabetes subtypes gebaseerd op verschil in insulineresistentie in de organen, baat hebben bij de specifieke timing van leefstijlinterventies”, legt Suzan Wopereis, systeembioloog bij TNO en verantwoordelijk voor de L4H-programmalijn biologie, uit.

Wil je meer weten over wat voor een onderzoek naar T2D experts in het Lifestyle4Health platform doen? Kijk dan op hier of neem contact met ons op.

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext