Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Insulinetherapie bij diabetes mellitus type 2: hoe veilig is dat?

22 december, 2021
Leefstijlgeneeskunde diabetes
Delen:

In november publiceerden Hanno Pijl, Anne-Margreeth Krijger-Dijkema, Nathalie Wilmsen en Guy Rutten een overzichtsartikel in het Nederlands Tijdschrift voor Diabetologie waarin zij ingaan op de bewijzen en de voor- en nadelen van (hoge dosis) insulinetherapie in de behandeling van mensen met diabetes type 2.

Het is bekend dat diabetes type 2 wordt gekenmerkt door insulineresistentie, waarbij de mate van resistentie kan verschillen per persoon. Het is minder bekend dat resistentie niet optreedt voor alle metabole routes* die door insuline gestimuleerd worden. In combinatie met hyperinsulinemie (endogeen en/of exogeen) kunnen door insulinetherapie vervolgens bepaalde routes over-gestimuleerd worden, met als gevolg verhoogde risico’s op bepaalde vormen van kanker en cardiovasculaire ziekten.

Volgens de auteurs is daarom meer terughoudendheid op zijn plaats in het voorschrijven van insulinetherapie bij mensen met diabetes type 2, zo lang de veiligheid van (hoge doseringen) insuline niet is gegarandeerd. Zij vinden het belangrijk om de voor- en nadelen van glucoseverlaging en insulineverhoging grondig tegen elkaar af te wegen. Daarbij bevelen de auteurs ook aan om andere therapeutische opties nog eens serieus te (her)overwegen, waaronder ook leefstijlbehandeling valt.

Lees het volledige artikel hier.

* Een reeks opeenvolgende chemische reacties in een cel, gekatalyseerd door enzymen, wordt ook wel een metabole route genoemd. Insuline stimuleert in een cel een cascade van reacties.

Bron:

Hanno Pijl, Anne-Margreeth Krijger-Dijkema, Nathalie Wilmsen & Guy E.H.M. Rutten

Nederlands Tijdschrift voor Diabetologie (2021). Volume 19, p. 54–59.

Insulinetherapie bij diabetes mellitus type 2: hoe veilig is dat? | SpringerLink

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext