Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hoe gezond ben jij? Meet gezondheid op GezondMeten.nl

30 augustus, 2021
Delen:

Weten of interventies ook echt gezondheid verbeteren. Dat is een grote vraag waar nu antwoord op komt, dankzij het meetinstrument ontwikkeld door het Leids Universitair Medisch Centrum, de Rijksuniversiteit Groningen, TNO, Salut en Institute for Positive Health met support van de Fred Foundation en de Noaber Foundation. Op eenduidige wijze krijgen we hiermee inzicht in effect van deze interventies. GezondMeten meet geen ziekten, wel de gezondheid. Het meetinstrument weegt naast lichamelijke gezondheid ook beleefde gezondheid en de sociale context: het totaalplaatje.

In Nederland en ver daarbuiten houden talloze initiatieven en organisaties zich bezig met het ontwikkelen van interventies die bijdragen aan de brede gezondheid van mensen. Maar er was tot op heden geen eenduidige wijze om gezondheid te kenmerken en te meten. Organisaties en personen kunnen zelf gezondheid meten via de tools en handleidingen op GezondMeten.nl.

Brede benadering van gezondheid

In mei 2020 startten onderzoekers in samenwerking met burgers, werkgevers, kennisinstituten, wetenschappers, beleidsmakers, zorgprofessionals, zorgverzekeraars en financiers met de ontwikkeling van een basismeetinstrument. Het meetinstrument GezondMeten is een gevalideerd instrument om de brede benadering van gezondheid te kunnen evalueren. Het bestaat uit 3 modules die samen de basisset van de brede benadering van gezondheid vormen.

  • Beleefde gezondheid: o.a. over geluk, veerkracht en balans;
  • Persoonlijke context: sociale, fysieke en politieke -omgeving waarin iemand leeft;
  • Biomedische indicatoren: metabole, vasculaire en fysieke gezondheid.

Al deze indicatoren zijn opgenomen in het gevalideerde meetinstrument GezondMeten. Personen, maar ook zorgverleners, mantelzorgers en projectgroepen kunnen hun eigen gezondheid meten, maar ook de impact van gezondheidsinitiatieven. Hiervoor zijn praktische tools beschikbaar gemaakt op GezondMeten.nl. Vanuit het Lifestyle4Health team hebben Jessica Kiefte en Suzan Wopereis een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het meetinstrument.

Test het zelf

Iedereen kan zelf aan de slag met het meten van de gezondheid. Op de website staan voor de modules Beleefde Gezondheid en Persoonlijke Context vragenlijsten. Daarnaast staat hier een uitvoerige handleiding voor het zelfstandig meten van bijvoorbeeld de buik- en heupomtrek en het uitvoeren van een wandeltest. De uitkomsten kunnen worden vergeleken met de landelijke gemiddelden.

Updates

Voorafgaand aan het downloaden van de vragenlijst en handleidingen, geeft de websitebezoeker een eigen e-mailadres op. Zolang het onderzoek loopt, kunnen de vragenlijsten en handleidingen worden geüpdatet. Zo wordt er samen met ZonMW en Universiteit van Maastricht de komende 3 jaar een traject gestart voor verdere doorontwikkeling en verbetering van het meetinstrument voor specifieke patiënten- en leeftijdsgroepen. De websitebezoeker blijft zo op de hoogte van nieuwe versies en ontwikkelingen rondom het meetinstrument.

Voor vragen over het meetinstrument: info@gezondmeten.nl

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext