Begin 2020 is de eerste pilotgroep gestart binnen het project ‘Diabetes omkeren in de ploeg’. Hierin worden ploegendienstmedewerkers van Tata Steel met type 2 diabetes ondersteund in het realiseren van een gedragsverandering ten aanzien van hun leefstijl. Ondanks het wegvallen van groepstrainingen en een deel van de persoonlijke begeleiding, zijn de eerste resultaten positief.
Het werken in ploegendienst is zowel een risicofactor voor het ontstaan van diabetes type 2 (DM2) als een risicofactor voor andere ziekteverschijnselen, omdat een verstoord dag- en nachtritme en slaaptekort als gevolg van avond- en nachtdiensten zorgt voor een ontregeld metabolisme. Het werken in ploegendiensten gaat bovendien vaak gepaard met een ongezonde leefstijl.
DM2-PILOT BIJ TATA STEEL
Tata Steel Nederland heeft 9.500 medewerkers waarvan meer dan de helft in ploegendienst werkt. Het percentage medewerkers met DM2 is gelijk aan het landelijk percentage (4,5%). De kans dat deze medewerkers (langdurig) verzuimen of hun werk niet meer kunnen uitvoeren is groter dan bij collega’s zonder DM2. Samen met Tata Steel en Zorg van de Zaak hebben TNO en LUMC een gepersonaliseerde leefstijlinterventie voor deze doelgroep ontwikkeld, Diabetes omkeren in de ploeg (DOP). Daarbij is een eerder door TNO ontwikkelde interventie aangepast aan de behoeften van de medewerkers en hun werkomstandigheden. Het doel is ploegendienstmedewerkers met DM2 te ondersteunen in het realiseren van een gedragsverandering ten aanzien van hun leefstijl. En daarmee uitzicht te bieden op minder ziektelast, minder medicijnen én het behoud van inzetbaarheid tijdens de nachtdienst.
EN TOEN KWAM CORONA…
“Begin 2020 is begonnen met de pilotgroep, bestaande uit zes deelnemers. Zes weken met intensief en frequent contact tussen deelnemers en hun begeleiders zat er op toen de coronacrisis losbarstte. We zijn doorgegaan, maar het virus heeft wel behoorlijke impact op het programma gehad: consulten met de diëtist werden videocalls en het gezamenlijk twee of drie keer per week sporten onder begeleiding van een fysio viel weg. Voor het sporten waren de deelnemers opeens op zichzelf aangewezen. Aanvankelijk ging dat erg goed, maar na verloop van tijd bleek het toch lastig om frequent sporten vol te houden”, vertelt TNO’er Lennart van der Zwaan.
EERSTE RESULTATEN DESONDANKS POSITIEF
De interventie is inmiddels afgerond en de resultaten zijn, ondanks de lastige omstandigheden, positief. De kilo’s die ze voor corona waren afgevallen zijn eraf gebleven. “Dat zegt wel iets over de gedragsverandering die ze hebben doorgemaakt. Het merendeel is (weer) fanatiek aan het sporten, als het even kan doen ze dat met elkaar vlakbij Tata Steel (Vitaliteitscentrum Heliomare). De deelnemers geven aan dat het volhouden van het dieet lastig is. Wel hebben wit brood, rijst en pasta plaats gemaakt hebben voor volkoren varianten. Bovendien zijn ze positief over de interventie. Ze vinden het fijn om het samen met collega’s te doen en raden het ook andere collega’s aan. Deze eerste pilot laat zien dat het inzetten van de bewezen gepersonaliseerde leefstijlinterventie ook in de werkomgeving lijkt te werken”, aldus Van der Zwaan. Binnenkort start een tweede pilotgroep van 16 deelnemers onder begeleiding van bedrijfsarts Hinke Anja Werkman (Zorg van de Zaak).
JOIN US!
Wil je meer weten over wat wij doen op het gebied van leefstijlgeneeskunde in de context van werk? Of wil je met ons samenwerken? Neem dan contact met ons op. Het toepasbaar maken van effectieve leefstijlinterventies voor mensen met een chronische ziekte in de context van hun (nacht)werk is één van de aandachtsgebieden van Lifestyle4Health. We ontwikkelen dan ook graag nieuwe innovatieve projecten samen met partners.