TNO ontwikkelt een simulatietool om de (kosten)effectiviteit van leefstijlprogramma’s voor welvaartsziekten door de tijd heen inzichtelijk te maken
Het vormgeven van kosteneffectieve leefstijlprogramma’s ter reductie van welvaartsziekten is niet gemakkelijk. Dát leefstijlinterventie programma’s kunnen werken, wordt steeds meer duidelijk. Deze programma’s vergen echter wel een sterke persoonlijke benadering, brede (coachings) expertise en vooral ook een lange betrokkenheid. Hierdoor kunnen door de tijd heen verschillende belangen een rol gaan spelen. Ondanks alle goede bedoelingen kan het zijn dat de effectiviteit van het programma dan uiteindelijk minder is dan dat iedereen ervan gehoopt had. TNO onderzoekt of we met de huidige kennis over deze complexe problematiek, de betrokken partijen, kennis van de (te verwachten) kosten en systeem dynamica expertise optimaler kunnen leren sturen op een kosteneffectieve reductie van welvaartsziekten. TNO werkt toe naar een innovatieve manier om dit inzichtelijk te maken. Vanuit een systeemanalyse willen we toe werken naar praktische toepassingen: dynamische tools die de leefstijlinterventies én onze kennis daaromtrent verbeteren .
Ons eerste model focust zich op de ‘patient journey’ van de bevolking die type 2 diabetes (T2D) ontwikkelt. We willen hierbij niet alleen het verloop van het aantal mensen met T2D door de tijd heen simuleren, maar ook het effect van verschillende interventie-programma’s op het verloop van de patient journey. Daarbij simuleren we tegelijkertijd de overeenkomende medische- en sociale kosten die bij de verschillende groepen behoren (zowel prediabetici en diabetici). Dit geeft de mogelijkheid om programma-designs met betrokkenen voorafgaand aan implementatie door te spreken om de verschillende belangen door de tijd heen te kunnen blijven bedienen.
Beleidsbeslissingen in de gezondheidszorg worden veelal genomen op basis van ervaringen uit het verleden en expert kennis, maar nog relatief weinig in combinatie met data-gedreven simulaties. Met het simulatie-instrument beogen we voorafgaand aan de vormgeving en implementatie van een gezondheid bevorderende programma meer betrokkenheid en inzicht te krijgen wat het effect van het bepaalde vormen van gecombineerde interventie-programma is, op zowel financieel als maatschappelijk vlak. Door te “spelen” met verschillende scenario’s hopen we voorafgaand aan de implementatie het beleid te kunnen adviseren op basis van reële verwachtingen. We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar we kunnen onaangename verassingen wel beter leren voorkomen.
Spreekt deze benadering u aan en wilt u meer weten? Zie dan ook de bijgevoegde poster.
U kunt ook contact opnemen met MSc. Teun Sluijs (teun.sluijs@tno.nl)