Search
Close this search box.

16 november 2022

5e jaarlijkse Lifestyle4Health congres

Leefstijlgeneeskunde in de werkomgeving
werk als medicijn?

Hoe kunnen leefstijl en (het hebben van) werk – de gezondheid én inzetbaarheid van medewerkers – versterken? En wat kunnen leefstijlinterventies op de werkvloer hierin betekenen? 

Vereniging Arts en Leefstijl, Coöperatie Menzis, LUMC en TNO organiseren namens het Lifestyle4Health platform het 5e jaarlijkse Lifestyle4Health congres, waarin de mogelijkheden voor de toepassing van leefstijlgeneeskunde in de werkomgeving en hoe leefstijl en (het hebben van) werk elkaar kunnen versterken centraal staat.

Dit wordt een hybride congres waarbij de deelnemers kunnen kiezen om live of digitaal deel te nemen.

Op woensdag 16 november 2022 vindt het congres plaats.

Toevoegen aan agenda (.ics)

Over het congres

Op 16 november 2022 organiseren Vereniging Arts en Leefstijl, Coöperatie Menzis, LUMC en TNO namens het Lifestyle4Health platform het 5e jaarlijkse Lifestyle4Health congres.

Het doel van deze dag? Wetenschap &
praktijk met elkaar verbinden zodat leefstijlgeneeskunde optimaal bijdraagt aan
de gezondheid van medewerkers en hun  werkomgeving. 

Samen met partners Vereniging Arts en Leefstijl, Coöperatie Menzis, LUMC en TNO nemen we je dit jaar mee in de laatste de nieuwste wetenschappelijke inzichten, geven  praktijkvoorbeelden en bespreken casuïstiek over de mogelijkheden voor de toepassing van leefstijlgeneeskunde in de werkomgeving en hoe leefstijl en (het hebben van) werk elkaar kunnen versterken.

Daarom bestaat het congresprogramma uit een mix van wetenschap en praktijk. Dit programma is samengesteld door wetenschappelijke experts uit het Lifestyle4Health netwerk en praktijkexperts van zorgverzekeraar Coöperatie Menzis, Vereniging Arts en Leefstijl, TNO en LUMC.

Tijdens het congres komen diverse sprekers aan het woord die hun perspectief geven op wetenschap en praktijk. Het inspirerende programma bestaat uit bijdragen van gerenommeerde sprekers: experts uit de wetenschap die hun kennis delen en zorgprofessionals die hun praktijkervaringen delen. Aan het einde van de middag vindt een aantal rondetafelgesprekken plaats over regionale samenwerking en de rol van werkgevers.

Het congres vindt hybride plaats. Neem deel met je collega op je eigen locatie of ontmoet elkaar in het Beatrix theater in Utrecht.

De laatste digitale plaatsen zijn nog beschikbaar dus schrijf je snel in!

Programma

Het programma bestaat uit 3 delen: een plenaire start, deelsessies waarvoor je kunt inschrijven en een plenair rondetafelgesprek. Maak een keuze uit twee sessies die je live of digitaal wilt bijwonen.

Tarieven
(alle tarieven zijn btw-vrij)

Live aanwezig tarief €195,-
Prijs is inclusief: Lunch en tussendoortjes
Digitaal aanwezig tarief €145,-

Start

9:00

Opening door dagvoorzitters – Iris de Vries (Vereniging Arts & Leefstijl) en Hanneke Molema (Lifestyle4Health) 

9:10

Prof. dr. Lex Burdorf (Erasmus MC): ‘De wisselwerking tussen gezondheid en werk: wat is nodig voor gezonder langer werken?’

10:00

Prof. dr. Maria Hopman (Radboud UMC): ‘Effecten van leefstijl, met name  nachtwerk, op gezondheid en chronische ziekten.’

10:50

Koffiepauze

11:15

Prof. dr. Cecile Boot (Amsterdam UMC/VU Amsterdam): ‘Gezond werken: kwetsbaarheid als kracht.’ 

Deelsessies

12:00

Ronde 1: maak uw keuze uit 1 van de sessies:

Ernst Jurgens MD (bedrijfsarts, DeArbodienst, onderdeel Paradigmagroep): ‘De samenhang tussen overdraagbare en niet-overdraagbare ziekten en leefstijl.’

Dr. Tessa Kouwenhoven (bedrijfsarts, Vitall): ‘De leefstijlgeneeskundige blik van een bedrijfsarts in de praktijk.’

Dr. Wilma Smit (gynaecoloog, NWZ Den Helder) en Dr. Pauline Ottervanger (gyneacoloog, HagaZiekenhuis): ‘De hormonale rollercoaster van de vrouw in de overgang.’

Dr. Rogier Hoenders (psychiater, Lentis): ‘Werk, leefstijl en gezondheid: kansen en gevaren.’

Hayke van Valburg (leefstijlcoach, Sportbedrijf Arnhem): ‘De kansen en mogelijkheden van de gecombineerde leefstijlinterventie bij bedrijven’

Jacqueline van der Wielen MD (neuroloog, bedrijfsarts, Next): ‘Het leefstijlroer, hulpmiddel bij het leefstijlgesprek – óók bij de bedrijfsarts’

13:00

Netwerklunch

14:00

Ronde 2: zie boven

15:00

Koffiepauze

Rondetafelgesprek

Het rondetafelgesprek wordt begeleid door Karine van ’t Land (Coöperatie Menzis, Aletta Jacobs School of Public Health).

15:15 - 16:00

Ronde 1: Regionale samenwerking tussen gemeenten, verzekeraars en zorgaanbieders

  • Leon Meijer (wethouder, Ede)
  • Rogier Hoenders (psychiater, Lentis)
  • Wilja Strating (manager  zorg regio noord en oost, Coöperatie Menzis)

16:00 - 16:45

Ronde 2: De samenwerking met werkgevers

  • Chriss van Pul  (manager PFZW datadiensten, PGGM)
  • Sylvie Meuwissen (productmanager Health & Wellbeing, Rabobank)
  • Anthony Stigter (secretaris gezondheidszorg, VNO-NCW)
  • Boyd Thijssens (bedrijfsarts De Nieuwe Arts, voorzitter NVAB)
16:45

Afsluiting en netwerkborrel

Over Lifestyle4Health

TNO en LUMC organiseren al een aantal jaar het Lifestyle4Health congres, namens alle partners van het Lifestyle4Health platform. In 2022 zijn zorgverzekeraar Coöperatie Menzis en Vereniging Arts en Leefstijl medeorganisatoren van het congres. Coöperatie Menzis zet zich al jaren in voor meer preventie in de zorg en heeft veel praktijkervaring met leefstijlgeneeskunde. Niet voor niets is Coöperatie Menzis aangesloten als organisatiepartner bij Lifestyle4Health.

Vereniging Arts en Leefstijl werkt als partner met Lifestyle4Health samen om onderzoek en onderwijs te kunnen combineren en te versterken en zo het potentieel van leefstijlgeneeskunde sneller te ontwikkelen en naar de praktijk te brengen. Lifestyle4Health en Vereniging Arts en Leefstijl hebben samen de Routekaart Leefstijlgeneeskunde ontwikkeld om inzichtelijk te maken welke ontwikkelingen in leefstijlgeneeskunde richting geven en versnellen, zodat leefstijl binnen 5-10 jaar standaard en erkend onderdeel is van de huisartsen- en medisch specialistische zorg.

Partners

Alle partners van het Lifestyle4Health platform werken vanuit de missie om de ziektelast bij leefstijl gerelateerde ziekten te halveren in de komende tien jaar. Daarbij streven alle partners van het Lifestyle4Health platform ernaar om wetenschappelijk bewezen, effectieve leefstijlgeneeskundige interventies en programma’s te ontwikkelen, te implementeren en op te schalen, zodat leefstijlgeneeskunde en volledig geïntegreerd onderdeel wordt van de Nederlandse gezondheidszorg. Coöperatie Menzis en Vereniging Arts en Leefstijl zijn partners van het Lifestyle4Health platform om samen met anderen een stevige impuls te geven aan de implementatie van wetenschappelijk onderbouwde leefstijlinterventies en inzichten uit leefstijlgeneeskunde in de zorgketen en op de werkvloer. Om leefstijl en met name de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) breder te accepteren in de zorg en zo mensen de juiste handvatten te geven om te werken aan hun gezondheid.

Namens het Lifestyle4Health platform organiseren de volgende partners in 2022 het 5e jaarlijkse congres over leefstijlgeneeskunde en werk.

Contactgegevens

TNO, Anna van Buerenplein 1, Den Haag

KvK: 27376655

email: info@lifestyle4health.nl

Algemene voorwaarden – Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext