Zoek
Sluit dit zoekvak.

Save the date – Lifestyle4Health congres 2021: leefstijlgeneeskunde bij alzheimer

11 mei, 2021
Delen:

TNO, LUMC en Menzis organiseren namens het Lifestyle4Health platform in 2021 alweer het 4e jaarlijkse congres over leefstijlgeneeskunde. We hebben een programma samengesteld waarin leefstijlgeneeskunde bij alzheimer centraal staat, met ruime aandacht voor generieke onderliggende (metabole) systemen, interventies en de praktijk. De vorm van het programma is aangepast aan de corona-omstandigheden en in drie delen gesplitst. Op 22 juni is deel 1 ‘wetenschappelijk webinar’.

Wetenschap en praktijk verbinden, samen met partner Menzis

Ook in deze 4e editie is het doel van het congres om wetenschap & praktijk met elkaar te verbinden op het onderwerp van leefstijlgeneeskunde. Daarom organiseren TNO en LUMC het Lifestyle4Health congres dit jaar samen met zorgverzekeraar Menzis. Menzis zet zich al jaren in voor meer preventie in de zorg en heeft veel praktijkervaring met leefstijlgeneeskunde. Niet voor niets is Menzis aangesloten als organisatiepartner bij Lifestyle4Health. Samen met wetenschappelijke experts uit het Lifestyle4Health netwerk en praktijk experts van Menzis is het congresprogramma samengesteld met een mix van wetenschap en praktijk.

Leefstijlgeneeskunde en alzheimer

Tijdens deze editie van het jaarlijkse congres staan ontwikkelingen, voor- en nadelen en (on)mogelijkheden centraal in leefstijlgeneeskunde bij alzheimer centraal. Er is ruim aandacht voor generieke onderliggende (metabole) systemen, zoals insuline resistentie, en interventies ook vanuit andere leefstijl gerelateerde ziektebeelden. Vanuit de wetenschap leren we steeds meer over de rol van leefstijl in de ontwikkeling van alzheimer en over parallellen met andere ziektebeelden. Ook leren we meer over de rol die leefstijl mogelijk kan spelen in de omkering van ziekte en hoe sociale factoren daarbij een rol spelen. Tijdens het congres verbinden de diverse sprekers deze wetenschap inzichten met de kennis en ervaringen uit de praktijk.

Congres in drie delen

Vanwege de coronarestricties en onzekerheden, ziet het congresprogramma er anders uit dan voorgaande jaren en heeft het wat meer het karakter van een leergang. We delen het congres op in drie delen en bieden ten minste de eerste twee delen digitaal aan:

  • 22 juni 2021 15-18u: wetenschappelijk webinar bestaande uit lezingen, gesprekken in de studio en interactie met het online publiek. Nadrukkelijk wordt verbinding gezocht met de toepassing in de praktijk.
  • Zomer 2021: een tweetal podcasts waarin concrete voorbeelden in de praktijk centraal staan. Via uitgebreide dialogen wordt een antwoord gezocht op vragen zoals: Hoe realiseer je gedragsverandering bij mensen met als doel preventie of remissie van alzheimer? Welke meerwaarde kan eHealth technologie hierbij spelen? De podcasts zijn rond de zomer beschikbaar.
  • Najaar 2021: een tafelgesprek met gasten over hoe we leefstijlgeneeskunde beschikbaar, betaalbaar & beheersbaar kunnen maken om mensen gezonder oud te laten worden. De focus ligt op preventie of remissie van alzheimer. Daarnaast wordt gesproken over remissie van chronische ziekten, zoals diabetes, met als doel preventie van alzheimer. Deze dialoogsessie zal dit najaar, hopelijk fysiek, plaatsvinden.

Save the date!

Noteer dus nu dinsdag 22 juni in je agenda. Van 15.00u tot 18.00u bieden we dan digitaal ons webinar aan. Meer informatie, het programma en een aanmeldlink volgen zeer binnenkort hier.

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext