Lees ook
Dat vindt de Britse activistische cardioloog Aseem Malhotra, die al jaren probeert iets te doen tegen de oorzaken van obesitas en overmedicalisering.
“Patiënten slikken medicatie of ondergaan operaties waar ze niet beter van worden”, zegt Malhotra in de Vlaamse krant De Morgen. Cholesterolverlagers zijn daar wat hem betreft een voorbeeld van. “Mensen worden geen dag ouder omdat ze die geneesmiddelen nemen, maar die informatie krijgen ze niet.” Patiënten worden volgens de cardioloog veelal verkeerd voorgelicht. Dat komt omdat ook artsen zich onvoldoende bewust zijn van de echte cijfers en oorzaken.
Ook komt het omdat onze samenleving het erg moeilijk maakt om niet te vervallen in een ongezond voedings- en leefpatroon, terwijl – volgens Malhotra – de levens- en genotmiddelenindustrie de uitkomsten van onderzoeken en wetenschappelijke inzichten beïnvloedt die een andere kant op zouden kunnen wijzen. Zo betaalt Coca-Cola onderzoekers om consumenten te vertellen dat minder suiker niet helpt bij afvallen, maar extra beweging wel. Het wordt volgens Malhotra hoog tijd dat de overheid ingrijpt en ‘de hele omgeving gezond maakt’. Ziekmakende voeding of de verleiding tot fout eten moet daar zo snel mogelijk uit verdwijnen.
Malhotra krijgt vandaag de aandacht omdat hij op uitnodiging van Europarlementariër Nathan Gill het Europese Parlement in Brussel toesprak over de gevaren van onze westerse eetstijl. Verander die, dan heb je veel minder geneeskunde – zeg maar: achteraf moeilijk en uiterst kostbaar repareren wat je makkelijk vooraf kunt voorkomen – nodig, is zijn stelling. Hij werd onder meer geflankeerd door de Leidse hoogleraar en medicus Hanno Pijl (onder meer bekend van Keer diabetes om) die al even duidelijk was: ‘we leven in een zieke samenleving’. Ook Pijl bepleit een nieuwe, op leefstijlverandering gerichte benadering van gezondheid.