Search
Close this search box.

Zelf starten met bewegen met ‘Mijnwandeluitdaging’

14 maart, 2024
Delen:

Een nieuw initiatief van de Bas van de Goor Foundation

De Bas van de Goor Foundation start met een nieuw, laagdrempelig wandelinitiatief: Mijn Wandeluitdaging. Een online programma om mensen met diabetes of een verhoogd risico daarop zelfstandig in beweging te brengen, om zo aan hun gezondheid te werken.

Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders beweegt onvoldoende, volgens de richtlijnen die de GGD en gemeenten hanteren. Met alle gezondheidsrisico’s van dien. Eén op de 14 Nederlanders heeft diabetes en dit aantal groeit nog steeds. Wandelen is gezond, zeker voor mensen met diabetes of een verhoogd risico daarop. De Bas van de Goor Foundation heeft daarom 10 jaar geleden de Nationale Diabetes Challenge ontwikkeld om deze mensen beweging te brengen, onder begeleiding van professionals. Alle kennis die de afgelopen jaren bij NDC is opgedaan, is nu gebundeld in Mijn Wandeluitdaging. Met dit online programma kunnen mensen nu zelf aan de slag.

Bas van de Goor, directeur van de foundation vertelt: “Dit is een speciaal jaar voor onze foundation. Tien jaar geleden zijn we begonnen om 20 mensen in beweging te brengen met een wandelprogramma, dat tot een groot succes is uitgegroeid. De afgelopen jaren hebben we ruim 50.000 mensen in beweging gebracht in wandelgroepen. Nu hebben we iets nieuws; Mijn Wandeluitdaging. Als er geen wandelgroep in de buurt is of je liever zelf de eerste stappen zet, kan je nu zelf aan de slag. Ik ben heel trots erop dat we dit mogelijk maken voor nog meer Nederlanders die diabetes hebben of een grote kans maken erop, want helaas zijn dat er nog altijd te veel.” 

Het programma motiveert en informeert

Het programma helpt de deelnemers om in 20 weken het wandelen op te bouwen naar 3, 5, 10 of 15 km. Met behulp van verschillende experts zijn wandelschema’s ontwikkeld, handige wandeltips verzameld en praktische oefeningen uitgewerkt om mensen te motiveren en te informeren over de gezondheidsvoordelen van wandelen. 

Hanneke Molema (consultant bij TNO) over waarom zij meewerkt als expert: “Wandelen is een gezonde en laagdrempelige vorm van bewegen. Het helpt je je fitter te voelen en te ontspannen. Maar regelmatig wandelen is voor veel mensen een uitdaging en dit gedrag volhouden is een nog grotere uitdaging. Goede online begeleiding kan hierbij helpen.”

Het programma is heel eenvoudig te volgen. Deelnemers bepalen zelf wanneer en waar ze wandelen en ze kunnen op ieder moment starten. Ze betalen € 49,50 en krijgen toegang tot de online omgeving, die zowel met de computer als via een smartphone toegankelijk is.

Veel expertise aan boord

De volgende experts werken mee aan het programma: Bas van de Goor (directeur van de Bas van de Goor Foundation), Barbara de Loor (Olympisch kampioen schaatsen en presentator van Nederland in Beweging), Wanda Catsman (wandeltrainer van de Koninklijke Wandelbond Nederland), Sasja Huisman (medisch psycholoog bij het Leids Universitair Medisch Centrum), Hanneke Molema (consultant bij TNO) en Myrthe Bosch (neuroloog en somnoloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei). Zij vertellen in korte video’s meer over onderwerpen als bewegen en diabetes, doelen stellen, spieren trainen, wandeltechniek, wandelkleding en -schoenen, wandelroutes, volhouden etc.

Meer informatie? 

Bekijk de website: www.mijnwandeluitdaging.nl

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext