1,4 miljoen Nederlanders hebben op dit moment prediabetes. Meestal zonder dat ze het zelf weten. De helft ontwikkelt uiteindelijk diabetes type 2. Diagnostiek kan helpen om deze mensen op te sporen en te motiveren om hun leefstijl aan te passen. Maar wat betekent dat voor de zorg, de maatschappij en de betrokkenen zelf?
In deze eerste aflevering van onze nieuwe podcastserie duiken we in het belang van vroege diagnostiek bij prediabetes en cardiovasculaire aandoeningen. We spreken met twee experts op dit gebied: Syanni Kristalijn, Chapter Lead Medical Value bij Roche Diagnostics Nederland en Douwe Atsma, Cardioloog en Hoogleraar cardiologie in het LUMC en vicevoorzitter van Vereniging Arts en Leefstijl.
Er wordt besproken hoe vroege diagnostiek werkt en waarom het zo cruciaal is om leefstijlgerelateerde aandoeningen in een vroeg stadium op te sporen. Wat houdt vroege diagnostiek precies in en hoe kunnen technologieën dit proces ondersteunen? We horen meer over de praktische toepassing van deze kennis en hoe zorgverleners na het vaststellen van een verhoogd risico effectief kunnen handelen. Ook komt aan bod hoe samenwerking met lokale partners, zoals gezondheidscentra, buurthuizen en sportverenigingen, kan bijdragen aan het creëren van een gezonde leefomgeving voor patiënten.
De aflevering biedt een praktisch overzicht van hoe vroege diagnostiek niet alleen de zorg kan verbeteren, maar ook hoe het sociale domein kan helpen bij het stimuleren van duurzame leefstijlveranderingen. Luister naar deze inspirerende aflevering en ontdek hoe zorgverleners en patiënten samen kunnen werken aan een gezondere toekomst.
Mis het niet – je ontdekt niet alleen waardevolle inzichten, maar ook praktische tips die je direct kunt toepassen! Luister bijvoorbeeld mee naar twee voorbeelden uit de praktijk, waarbij de interventie uit verschillende metingen en digitale ondersteuning bestaat, voor het bevorderen van een gezonde leefstijl:
ELFI Health bij een huisartsenpraktijk in Den Haag, met als doel om bij mensen met prediabetes het risico op diabetes te verlagen.
STEVIT Box in een wijk in Leiden, om bij mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, deze te verlagen met behulp van e-health.