Martijn van Beek was in 2011 een van de oprichters van stichting Voeding Leeft. Nu neemt hij afscheid in de wetenschap dat ‘Keer Diabetes2 Om’, een leefstijlbehandeling ontwikkelt door Voeding Leeft, vanaf januari 2024 in het basispakket wordt opgenomen. Hier blikt Van Beek terug op wat hij met Voeding Leeft heeft bewerkstelligt de afgelopen jaren.
“Het is natuurlijk geweldig nieuws dat Keer Diabetes2 Om vanaf 1 januari 2024 wordt vergoed vanuit het basispakket. Daarmee is het het eerste curatieve leefstijlprogramma dat in Nederland wordt vergoed vanuit het basispakket. Hopelijk luidt deze vergoeding tevens de volgende fase van leefstijlgeneeskunde in: van experiment naar uitrol van bewezen successen”, vertelt Van Beek.
Hoe het begon
Van Beek is opgeleid als bedrijfseconoom en werkte ruim 12 jaar in diverse commerciële managementfuncties binnen de voedingsindustrie. “In 2005-2006 ging ik met mijn vrouw op wereldreis en zag ik bij mezelf wat voor een effect voeding had op mijn eigen lichaam. Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in wat er nu eigenlijk in voeding zit en wat dat doet met mijn en onze gezondheid. Tegelijkertijd zag ik dat er in onze maatschappij nauwelijks een prikkel is om mensen een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te bieden en dat juist voeding daarin een grote rol zou kunnen vervullen. In 2011 richtte ik daarom met wijlen huisarts Albert van der Velde en medisch fysioloog Peter Voshol stichting Voeding Leeft op. Onze gedachte was dat we iets wilden doen aan het feit dat het effect van voeding op de gezondheid onderbelicht is. We begonnen met ‘Mijn Eet Experiment’, waarmee een breed publiek kon ervaren wat de impact van voeding op je vitaliteit is. Eind 2012 kwamen we in contact met diëtiste Connie Hoek en verpleegkundige Nicole de Groot en ontstond het idee voor Keer Diabetes2 Om”, licht Van Beek toe.
Het succes van Keer Dabiates2 Om
Keer Diabetes2 Om is gericht op duurzame leefstijlaanpassing en gedragsverandering en probeert het ziekteproces van diabetes type 2 ‘om te keren’. Sinds 2014 hebben ruim 5.000 mensen deelgenomen aan het programma voor prediabetes- en diabetespatiënten. “Eind 2020 hebben we kunnen aantonen dat leefstijlaanpassing het ziekteproces dusdanig kan beïnvloeden dat medicatie kan worden afgebouwd of zelf geheel overbodig wordt. Met behulp van ons programma nam 67% van de deelnemers 2 jaar na de start van het traject minder diabetesmedicatie en 28% stopte zelfs volledig.1 Het is geweldig dat nu, 10 jaar later, deze inmiddels erkende gespecialiseerde gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor diabetes in het basispakket opgenomen gaat worden. Al had het wat mij betreft beste wat sneller gemogen. Maar desalniettemin is dit de eerste curatieve leefstijlbehandeling in Nederland die breed vergoed wordt, uniek dus”, benadrukt Van Beek.
Tijd om het stokje over te geven
Martijn van Beek geeft het directeursstokje over aan Barbara Kerstens en Emma Coles. “Beide zijn al vrij snel na de oprichting bij Voeding Leeft betrokken geraakt, ik leg het directeurschap dan ook met veel vertrouwen in hun handen. Barbara leerde ik kennen toen we het eerste Arts en Voeding Congres organiseerde in 2012 (nu Arts en Leefstijlcongres) en Emma is enkele jaren later bij Voeding Leeft gekomen. Voor mij voelt het alsof de tijd rijp is om afscheid te nemen. Ik heb voorheen altijd gewerkt in een branche die veel sneller gaat en daar zit ook mijn kracht. De zorg is een stuk trager dan ik zou willen, daar liep ik na verloop van tijd ook best tegenaan. Gedurende corona zijn we gedwongen online gegaan en hebben we veel energie gestoken in samenwerkingen met universiteiten en gezondheidsfondsen. Dat heeft ook geleid tot programma’s voor mensen met MS, reuma, de ziekte van Crohn & colitis ulcerosa en mensen die darm-, borst- of blaaskanker hebben gehad. Het is geweldig dat dat is gelukt. Maar nu is het tijd voor iets nieuws, voor het ontwikkelen van nieuwe dingen. Ik ben al met twee nieuwe initiatieven bezig waar ik blij van wordt, één daarvan bevindt zich overigens ook weer in de gezondheidszorg”, aldus Van Beek.
Nieuwe fase leefstijlgeneeskunde
“Ik gun de leefstijlgeneeskundebeweging de bredere omarming en verspreiding die het nodig heeft en verdient. Ik hoop dat Keer Diabetes2 Om een voorbeeld kan zijn en eraan bijdraagt dat meer leefstijlinterventies in de toekomst in het basispakket opgenomen worden. Laat deze mijlpaal het begin van een nieuwe fase voor leefstijlgeneeskunde inluiden. Ik neem nu officieel afscheid in de week dat we aankondigen dat Keer Diabetes2 Om vanaf 1 januari 2024 voor iedere verzekerde vergoed wordt vanuit het basispakket. Het is mooi dat het zo samen valt, wat mij betreft is de cirkel daarmee rond”, besluit Van Beek.