Hoewel er steeds meer aandacht is voor voeding en leefstijl is het nog geen onderdeel van de behandeling van IBD (Inflammatory Bowel Disease, oftewel een inflammatoire darmziekte) en vormt het slechts bij enkele MDL artsen een aandachtspunt in het gesprek met de patiënt. Curingfood wil daar verandering in brengen, door kennis en ervaringen te delen. De Routekaart van Lifestyle4health brengt ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals bij elkaar om juist dat gesprek tot stand te brengen.
Behandeling bijna uitsluitend met medicatie
De behandeling van IBD, Inflammatoire darmziektes zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, bestaat op dit moment voornamelijk uit medicatie. Medicatie die slechts in 50-70% van de gevallen aanslaat en waar ook nog een grote kans is op (ernstige) bijwerkingen. Hoewel medicatie voor veel mensen in de acute fase van de ziekte bijna noodzakelijk is, is er daarnaast weinig aandacht voor wat voeding en leefstijl kan doen om zowel de klachten te verminderen als de kwaliteit van leven te verbeteren.
Het microbioom speelt een belangrijke rol bij IBD
Er is in de afgelopen jaren veel meer aandacht gekomen voor het microbioom: het geheel aan bacteriën en schimmels die zich in en op het hele lichaam bevinden, maar vooral ook in de darmen. Er is ook aangetoond dat er bij mensen met IBD vaak sprake is van een disbalans in het aantal en de soorten bacteriën die zich in de darmen bevinden. Voeding, beweging én stress hebben allemaal invloed op je darmen en op je microbioom. Dit geldt niet alleen voor mensen met IBD, maar voor iedereen. Voor mensen met IBD kan voeding, beweging, slaapkwaliteit, stress en mindfullness echter een enorm positief effect hebben op hun ziekte. Dat is waarom Curingfood van mening is dat hier veel meer aandacht aan besteed moet worden.
Curingfood – Van persoonlijk succesverhaal tot missie

Curingfood is ontstaan vanuit een persoonlijke ervaring. In 2009, drie jaar na de eerste diagnose van colitis ulecerosa, was mijn dikke darm 40 cm ontstoken en ging ik meer dan 10x per dag naar de wc. Ik besloot om het Specifieke koolhydraten Dieet (SCD) uit te proberen. Vanaf dag één begon mijn gezondheid te verbeteren, na een maand had ik geen bloed meer bij mijn ontlasting. Na vijf maanden wees een scopie uit dat mijn darmen schoon waren van actieve ontstekingen en…..na twee jaar was ik medicijnvrij! Maar het allerbelangrijkste was dat ik mijn energie weer terug had en kon zijn wie ik wilde zijn en doen wat ik wilde doen.
In de afgelopen jaren heb ik mijn positieve ervaring omgezet in de missie om voeding en leefstijl bij IBD zoveel mogelijk bekendheid te geven. Dat heeft geresulteerd in de website Curingfood, volledig gewijd aan het SCD, en de FaceBook groep ‘IBD en Leefstijl’. In deze groep informeren, inspireren en motiveren patiënten elkaar.
Voedingstherapie en Leefstijl
Het SCD bestaat sinds de jaren ‘60, maar was ook toen al gericht op het voeden van de goede bacteriën in de darmen en het uithongeren van de slechte. In de afgelopen jaren zijn er, op basis van nieuwe kennis over het microbioom, voeding en IBD, verschillende van het SCD afgeleide diëten en nieuwe voedingstherapieën ontwikkeld. Het IBD-AID (Anti-inflammatory diet) heeft bijvoorbeeld meer aandacht voor pro- en prebiotische voeding en de textuur. Het CDED (Crohns Disease Exclusion Diet) is ontwikkeld om blootstelling aan voedingsmiddelen die het microbioom nadelig kunnen beïnvloeden of de darmbarrièrefunctie kunnen veranderen, uit te sluiten of te beperken. De CDED wordt altijd gecombineerd met gedeeltelijke enterale voeding (PEN) uit formule (Modulen IBD®). Het wordt vooralsnog voornamelijk bij kinderen toegepast.
De FB groep besteedt aandacht aan deze diëten en overige voedingskennis met betrekking tot IBD. We delen wetenschappelijke artikelen, ervaringen, tips en recepten om de diëten zo goed mogelijk te volgen. Daarnaast is er ook aandacht voor het mentale en fysieke deel van de ziekte. Wat is ervoor nodig om een dieet te starten of vol te houden. En welke methodes zijn er om bijvoorbeeld stress het hoofd te bieden of goed te kunnen sporten of ontspannen.
Patiënt-ervaringen zijn positief, maar worden niet altijd erkend
Velen van onze leden merken dat voeding- en leefstijlaanpassingen een verschil maken. Klachten verminderen of verdwijnen zelfs helemaal. Artsen zijn echter vaak terughoudend om deze aanpak te stimuleren. Door middel van de Routekaart leefstijlgeneeskunde wordt de stap tussen ervaringsdeskundigen én zorgprofessionals verkleind. We willen via deze weg dan ook graag artsen en andere zorgprofessionals uitnodigen om met ons in gesprek te gaan, te luisteren naar de ervaringen en hen motiveren om voeding en leefstijl onderdeel te maken van de standaardbehandeling van IBD.
Dus wil je meer weten over voeding en leefstijl bij IBD of meepraten over hoe het toe te passen is in een behandelplan, kijk dan op curingfood.com of word lid van de FB groep IBD en Leefstijl.
Samen maken we de routekaart naar de toekomst
Kijk voor meer informatie over dit project op de website van Routekaart Leefstijlgeneeskunde.
De routekaart is opgesteld als antwoord op de vraag ‘hoe kunnen we de ontwikkelingen in leefstijlgeneeskunde richting geven en versnellen, zodat leefstijl binnen 5-10 jaar standaard en erkend onderdeel is van de huisartsen- en medisch specialistische zorg?’ We hebben vijf routes geformuleerd en we willen deze als eerste invullen voor vijf ziektebeelden. Heb je zelf ook een mooi voorbeeld van een project dat bijdraagt aan de route naar leefstijlgeneeskunde als onderdeel van reguliere zorg? Deel je bijdrage en samen maken zichtbaar wie wat al oppakt en wat nog hard nodig is.