Sneak preview podcast #5: Gezond ouder worden met een gezonde leefstijl

5 juli, 2021
Delen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Share on whatsapp

Het thema voor de volgende podcast is leefstijl en gezond ouder worden. Verouderen doen we allemaal, dat is een feit. Een ongezonde leefstijl kan veroudering versnellen en de ziektes die ermee gepaard gaan treden dan eerder op. De vraag is dan of het omgekeerde ook kan: hoe kan een gezonde leefstijl veroudering afremmen en ziektes voorkomen? Daar gaat deze podcast over.

Miljoenen mensen in Nederland hebben ouderdomsziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten of dementie. Omdat de bevolking vergrijst, neemt het aantal mensen met deze ziekten fors toe. Maar niet alleen leeftijd veroorzaakt deze toename, ook leefstijl is een belangrijke factor. Door een ongezonde leefstijl is de kans groter dat je eerder last krijgt van deze ziekten, omdat je lichaam sneller veroudert. Het goede nieuws is dat we uit onderzoek leren dat ouderdomsziekten door gezonde leefstijl voorkómen of uitgesteld kunnen worden. Dit geldt voor diabetes of hart- en vaatziekten, en mogelijk ook voor dementie, het verouderingssyndroom dat de meeste ziektelast veroorzaakt. Tijd om kennis en inzichten over gezond ouder worden te delen en na te gaan hoe de praktijk ze kan toepassen!

TNO, LUMC en Menzis organiseren dit jaar het jaarlijkse Lifestyle4Health congres en richten zich op het onderwerp gezond ouder worden. In deze podcast gaan we hierover in gesprek. Het is de eerste van een serie van 2 podcasts rondom het jaarlijkse congres. In deze eerste podcast, onder leiding van Glenn van der Burg, wordt antwoord gegeven op de vraag: “Gezond ouder worden: hoe doe je dat en waarom is het belangrijk?”. David van Bodegom, hoogleraar Vitaliteit in een verouderende populatie bij LUMC, en Suzan Wopereis, principal scientist bij TNO, delen belangrijke inzichten en hoe hier in de praktijk al resultaat mee wordt geboekt.

Wil jij ook weten wat je kunt doen om gezond ouder te worden? Luister dan vanaf aanstaande donderdag naar de nieuwe podcast van Lifestyle4Health! Beschikbaar via alle podcastkanalen.

Lees ook

Topics:

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext