Sneak preview podcast #3: regionale innovatie in leefstijlgeneeskunde

19 mei, 2021
Delen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email
Share on whatsapp

Sneak preview podcast #3: regionale innovatie in leefstijlgeneeskunde

Het thema voor de volgende podcast is regionale innovatie in leefstijlgeneeskunde. Voor deze aflevering werken we samen met Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health. Health~Holland werkt samen met burgers, bedrijven, onderzoekers en overheid aan onze gezondheid. Gezamenlijk werken zij aan een nieuwe aanpak van gezondheid en zorg, waardoor we in 2040 minstens vijf jaar langer in goede gezondheid leven, en de sociaal-economische gezondheidsverschillen met 30% zijn afgenomen. Dat is dan ook de centrale missie van het Maatschappelijk Thema Gezondheid & Zorg, ontwikkeld voor het Missiegedreven Topsectoren en Innovatiebeleid. Health~Holland doet dit onder andere door het stimuleren van publiek-private samenwerking. Vanuit de GROZ-beweging worden innovaties in de regio’s gestimuleerd op het gebied van gezondheid en zorg. Want juist via regionale innovatie krijgen burgers en lokale aanbieders samen veel voor elkaar. Ook op het gebied van leefstijlgeneeskunde.

In deze podcast verkennen we hoe regionale succesvolle aanpakken ontstaan, ondanks dat het beleid dit lang niet altijd ondersteunt. Te gast zijn Erik Buskens (hoogleraar Health Technology Assessment bij UMCG en Rijksuniversiteit Groningen), Ronald Wierstra (Regiomanager bij zorgverzekeraar De Friesland) en Jerrel Ramdat (ervaringsdeskundige die zelf vroeger diabetes gehad en nu oprichter is van 058 Samen Sterk). Onder leiding van Glenn van der Burg wordt besproken wat er lokaal al kan en gebeurt, waarom beleid nu nog hapert en wat aanbevelingen zijn voor het nieuwe kabinet en de nieuwe minister van gezondheid.

De juiste zorg op de juiste plek wordt door velen gezien als een belangrijke oplossing voor de houdbaarheidsuitdaging van de Nederlandse gezondheidszorg en voor een gezonder Nederland. Steeds vaker horen we dat ‘de juiste zorg’ in de eerste plaats gaat over gezondheid & gedrag en dat beleid een gezonde leefstijl in een gezonde leefomgeving mogelijk moet maken, om gezond te blijven en om weer gezonder te worden. Deze transitie naar gezondheid en gedrag lijkt logisch, maar is uitdagend in beleid en praktijk. Waar gaat het nu mis en wat is er nodig om het gezondheidsbeleid echt te verbeteren? Wat is de rol van de verzekeraar hierin? Wat kunnen ervaringsdeskundigen bijdragen? En hoe kunnen regionale innovaties bijdragen?

Antwoorden op deze vragen en meer over ontwikkelingen in leefstijlgeneeskunde hoor je volgende week in weer een nieuwe podcast van Lifestyle4Health en Health~Holland!

Lees ook

Topics:

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jaarlijks Lifestyle4Health congres 2021 Leefstijlgeneeskunde bij alzheimer
22 juni 15-18u – wetenschappelijk webinar

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext