Schrijf iemand met een chronische ziekte niet af. Dat is de boodschap van Annelien Oosterbaan, die Parkinson heeft. Als verzekeringsarts ziet ze veel chronisch zieke mensen die nog kunnen en willen werken, maar daarin niet gesteund worden. Stel je voor: je hebt een chronische ziekte, Parkinson bijvoorbeeld of migraine. Tegelijk ben je nog jong en kun je hartstikke veel. Zij het met wat aanpassingen.
Het gebeurt bij veel mensen met een chronische aandoening. Werkgevers zien deze groep nog altijd als een groot risico. Volgens onderzoeksinstelling TNO zijn ze bang dat het ze veel geld kost wanneer deze mensen op een gegeven moment uitvallen. En ze zijn vaak niet bekend met iemands aandoening, of wat dit betekend voor de inzetbaarheid.
Annelien Oosterbaan zelf (42) weet daar alles van. Zij kreeg de diagnose Parkinson op haar 33ste. “Het ligt natuurlijk aan de fase waarin je zit in je carrière. Hoe oud je bent en hoe ziek. Maar als je bij wijze van spreken nog moet beginnen, dan is aan een baan komen, of aan het werk blijven erg lastig met zo’n diagnose. Alleen maar omdat je een stempel hebt”, vertelt ze.
“De groep mensen met een chronische aandoening is enorm groot en blijft groeien. Bijna 60 procent van alle Nederlanders heeft er minstens een. Binnen die groep mensen zit een enorm arbeidspotentieel, ruim 400.000 banen“, vertelt Lidewij Renaud van TNO in het artikel van EenVandaag. “We blijven met z’n allen een beetje steken in de gedachte dat deze groep alleen bestaat uit mensen die heel erg ziek zijn. Mensen die niet kunnen werken, niet mee kunnen doen. Maar dat klopt niet”, benadrukt Renaud.
Er zijn inmiddels meer mensen in Nederland met minstens één chronische aandoening dan zonder. Benieuwd naar dit gigantische arbeidspotentieel? Luister dan naar de boeiende podcastaflevering van de Lifestyle4Health-podcast waarin Anthony Stigter, Secretaris arbeidsmarkt en gezondheid bij VNO-NCW & MKB Nederland en Lidewij Renaud Projectleider Work Health Technology bij TNO hierop ingaan. We duiken diep in de rol van gezondheid in de werkcontext, en hoe werkgevers medewerkers met een gezondheidsissue kunnen ondersteunen. Mis het niet – je ontdekt niet alleen waardevolle inzichten, maar ook praktische tips!