Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Samen op weg naar een gezonde toekomst

12 september, 2023
Delen:

Lifestyle4Health bestaat vijf jaar! Met een selectie van onze partners blikken we terug op de afgelopen vijf jaar én kijken we vooruit. Wat betekent Lifestyle4Health voor ze? Waar zijn ze het meest trots op? Wat is ze het meest bijgebleven? Hoe zien ze de toekomst voor zich? In deze aflevering is Corine Heijneman, secretaris, coördinator diabetes type 1 en reuma bij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn, aan het woord.

Wat betekent Lifestyle4Health voor jullie stichting?

Je Leefstijl Als Medicijn is nagenoeg tegelijk met Lifestyle4Health ontstaan en we hebben een bijzondere verbinding. Hanno Pijl, Ben van Ommen en Wim Tilburgs ontmoeten elkaar in 2017 en deelden als, arts, wetenschapper en patiënt dezelfde visie en missie; leefstijl is een krachtig instrument waarmee een individu zelf zijn gezondheid enorm kan verbeteren. Wim heeft vervolgens stichting Je Leefstijl Als Medicijn opgericht en Hanno en Ben Lifestyle4health. Vanaf de start heeft Lifestyle4Health geconcludeerd dat leefstijl belangrijk is, aandacht verdient en implementatie van leefstijlgeneeskunde inzet van alle stakeholders vraagt. Om echt tot verandering te komen is bewijs belangrijk en daarom is onderzoek nodig. Dat is iets wat wij onderschrijven. Onderzoek kost echter veel tijd en voor bevindingen uiteindelijk in een richtlijn staan ben je zo jaren verder. In de tussentijd kunnen personen met een leefstijl gerelateerde aandoening hun leefstijl al veranderen. Daar ondersteunen wij hen in met behulp van onze supportgroepen en het delen van kennis.

Hoe ervaar je de samenwerking met Lifestyle4Health tot nu toe?

Voor Lifestyle4Health is het belangrijk om feedback te krijgen vanuit het perspectief van een persoon met een aandoening, die zienswijze brengen wij in. Het aanpassen van je leefstijl vraagt een gedragsverandering. Dat is iets dat het individu zelf moet doen. Daarom vinden we het dan ook heel belangrijk om samen met Lifestyle4health de wetenschappelijke resultaten toegankelijk te maken voor die doelgroep. Het is een fijne wisselwerking. Gezamenlijk hebben we diverse onderzoeken naar  diabetes type 2 opgezet. Daarnaast is Ben is betrokken bij ons Alzheimer programma. Het is belangrijk om samen op te trekken en een eenduidig verhaal naar buiten neer te zetten. We zijn complementair aan elkaar en we versterken elkaar. Hanneke Molema en Marjan van Erk doen geweldig goede zaken door onze gezamenlijke missie politiek juist te verwoorden en ervoor te zorgen dat leefstijl geagendeerd wordt. Vanuit Je Leefstijl Als Medicijn doen we dat als bottom-up beweging en participeren in diverse missieteams van VWS.

Waar ben je het meest trots op?

De krachtige combinatie van de samenwerking tussen arts, wetenschap en patiënt. We zien dat op alle vlakken terug. Hanno en Ben zijn lid van onze Raad van Advies en omgekeerd zijn wij organisatiepartner van Lifestyle4health. Hierdoor bekijk je leefstijl vanuit diverse standpunten. Door deze samenwerking gaan we, als partijen waarbij leefstijl nauw aan het hart ligt, steeds meer dezelfde taal spreken. Dat is belangrijk. Je ziet dit bijvoorbeeld terug in het gebruik van het leefstijlroer van Vereniging Arts en Leefstijl door meerdere partijen. Het stimuleert ons ook om onderzoek te doen naar de effectiviteit van ons aanbod. Wij zijn er trots op dat onderzoek van TNO aantoont dat de grote meerderheid van de leden van onze online supportgroep Diabetes2Doorbreken – met ruim 2.000 deelnemers – met deze steun meer bereikt dan ze alleen zouden kunnen. In 2022 hebben we samen met TNO een onderzoek naar e-health en de rol van ervaringsdeskundigen gedaan. Bovendien is het zeer waardevol dat we samen met artsen en wetenschap lezingen geven, waarin de kant van de zorgprofessional/ wetenschap gecombineerd wordt met die van een ervaringsdeskundige.

Wat is je het meest bijgebleven, een sprekend voorbeeld van wat Lifestyle4Health doet?

Het verhaal van Hanno is sprekend: bij ziekenzorg pakken we slechts één ziekte aan, maar als een ziekte leefstijl gerelateerd is dan is er niet één oorzaak. De ziektelast is dan beter te verminderen en andere problemen zijn te vermijden door leefstijl aan te pakken. Artsen moeten bereid zijn de teugels iets meer los te laten; ze zijn als zorgprofessionals verantwoordelijk voor het stuk medisch management (medicatie), maar moeten ook inzien dat patiënten zelf een toolkit in handen hebben. Ik zeg wel eens tegen mensen; ’de dokter heeft een medicijnkast maar zelf heb je een koelkast’. Je bepaalt daarmee zelf wat je erin stopt en hoe gezond of ongezond je leeft. Lifestyle4Health doorziet goed dat veel artsen ‘leefstijl koudwatervrees’ hebben. Sowieso is in de bewustwording van de grote rol die leefstijl kan spelen, bij alle partijen, nog een wereld te winnen.

Hoe zie je de toekomst voor je?

De Coalitie Leefstijl in de Zorg is een hele goede stimulans om het huidige systeem in beweging te krijgen en de transitie van ziekenzorg naar daadwerkelijke gezondheidszorg te kunnen maken. Ik hoop dat het over vijf jaar voor iedereen duidelijk is dat het belangrijk is te focussen op gezondheid en waarom leefstijl daarin zo een hoofdrol speelt. Daarin is het cruciaal om te beseffen dat we gezamenlijk een duurzame gedragsverandering willen realiseren. Een steunende, inspirerende en motiverende omgeving is daarin noodzakelijk. Goed voorbeeld doet goed volgen en ‘it takes one to know one’; een ervaringsdeskundige die met leefstijl grip heeft gekregen op zijn aandoening is een inspirator voor anderen en kan anderen ondersteunen om hetzelfde te bereiken. Stichting Je Leefstijl Als Medicijn werkt aan een steunende omgeving voor alle lagen van de samenleving, de huidige gezondheidsverschillen zijn onacceptabel. Om die reden werken we onder andere met Lifestyle4Health aan het project Het Suikerhuis om die mensen te bereiken die nu door niemand worden bereikt. Het is fijn om samen op weg te zijn naar een gezonde toekomst.

Het Beste Diabetesidee 2023

Jaarlijks schrijft het Diabetes Fonds de prijsvraag Het Beste Diabetesidee uit, waarmee projecten ten behoeve van diabetespatiënten mogelijk worden gemaakt. Met twee trajecten heeft Je Leefstijl Als Medicijn dit jaar gewonnen. Een winnend idee is het idee van Amber Heijneman, het produceren van e-learnings met heldere uitleg voor patiënten en zorgprofessionals over leefstijlverandering bij diabetes type 1. Het andere winnende idee is van Wim Tilburgs. Hij gaat vijf minidocumentaires maken over mensen met diabetes type 2 die succesvol hun leefstijl hebben veranderd.

De vier winnende ideeën zijn nog in de running voor de publieksprijs. Breng hier je stem uit voor de publieksprijs, dat kan tot 17 september 2023.

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext