Routekaart: Inspiratie voor prettig leven met lichamelijke beperking: Mijn Leven 2.0

9 maart, 2023
Jonge vrouw op een bank in gesprek met een therapeut.
Delen:

Veel mensen die leven met een ziekte of lichamelijke beperking ontwikkelen psychosociale problematiek. Ze ervaren dat er onvoldoende psychosociale ondersteuning is. Mijn leven 2.0 biedt een digitaal platform vol inspiratie en steun voor een prettig(er) leven. Ervaringsdeskundigen vertellen hier hun verhaal, het is een (online) ontmoetingsplek en inspiratiesessies georganiseerd. In de support-zoeker kan laagdrempelige psychosociale hulp worden gevonden.

Waarom is Mijn Leven 2.0 nodig?

Mijn Leven 2.0 is er voor mensen met een fysieke beperking die zich afvragen of en hoe je prettig(er) kunt leven met beperking of aandoening. Ze hebben vragen maar ervaren (nog geen) al te grote psychosociale problemen. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie mensen die leeft een ziekte of lichamelijke beperking psychosociale problematiek ontwikkelt, zoals eenzaamheid, somberheid en angst. Daarnaast is het zo dat mensen die leven met ziekte of lichamelijke beperking aangeven nu onvoldoende psychosociale ondersteuning te krijgen en ook blijken ze de weg naar beschikbare psychosociale zorg niet goed te vinden. 

Wat Mijn Leven 2.0 concreet biedt

Alle diensten die Mijn Leven 2.0 aanbiedt, zijn gericht op het faciliteren van een “prettig(er) leven met een ziekte of lichamelijke beperking”. De diensten dragen bij aan het verruimen van de “kijk” die iemand heeft op het leven met een lichamelijke beperking én faciliteren het ondernemen van acties die het leven met een lichamelijke beperking prettig maken. Mijn Leven 2.0 biedt laagdrempelige en aantrekkelijke psychosociale informatie & steun. Dit gebeurt op de volgende manieren:

  • Via de website mijnleventweepuntnul.nl en sociale media delen we ervaringen en tips van mensen met een ziekte of fysieke beperking. In verhalen, films en online ontmoetingen geven mensen met een ziekte of beperking elkaar steun, praktische tips en inspiratie.
  • In inspiratiesessies en de mini-coaching ‘stap in je leven 2.0’ ondersteunen ervaringsdeskundigen online andere mensen die leven met ziekte of lichamelijke beperking om een eerste stap te zetten in het realiseren van een prettig(er) leven.
  • De support-zoeker biedt een overzicht van laagdrempelige psychosociale hulp met expertise op het gebied van ziekte of lichamelijke beperking. Denk hierbij aan (ervaringsdeskundige) coaches, cursussen en psychologen. De support-zoeker is een innovatieve tool die mensen helpt om zelf regie te nemen in het kiezen van passende hulp en de drempel naar hulp te verlagen.
  • Mensen met een ziekte of fysieke beperking kunnen ook als vrijwilliger zelf mee te doen aan Mijn Leven 2.0 en zo (werk)ervaring op te doen, zichzelf te ontwikkelen en nieuwe vaardigheden te leren. Vrijwilligers denken o.a. mee in de klankbordgroep, participeren als ervaringsdeskundige coach en begeleiden online ontmoetingen. We bieden deze vrijwilligers, afhankelijk van de ontwikkelbehoefte coaching, supervisie en/of scholing.

Wetenschappelijk onderbouwing

Mijn Leven 2.0 maakt gebruik van wetenschappelijke evidentie bij het vormgeven van zijn diensten. Alle diensten zijn gericht op het faciliteren van een “prettig leven met een ziekte of lichamelijke beperking”. De diensten dragen bij aan het verruimen van de “kijk” die iemand heeft op het leven met een lichamelijke beperking én faciliteren het ondernemen van acties die het leven met een lichamelijke beperking prettig maken. Hierbij maken we gebruik van in de literatuur beschreven evidence based gedragsverandertechnieken .Om het patiëntenperspectief te waarborgen maken we daar waar mogelijk gebruik van ervaringsdeskundigheid.

Toepassing in de praktijk

Professionals die mensen met een ziekte of lichamelijke beperking behandeling kunnen vandaag al gebruik maken van de diensten van Mijn Leven 2.0. Zij kunnen mensen verwijzen naar het platform maar hulpverleners kunnen de diensten ook gebruiken als aanvulling op hun eigen behandeling.
Wil jij als zorgprofessional jouw cliënten/patiënten informeren over Mijn leven 2.0? Maak dan gebruik van deze promofilm of verwijs specifiek naar de diensten op de website  www.mijnleventweepuntnul.nl

Carin Schröder heeft samen met compagnon Mia Willems het initiatief Mijn Leven 2.0 gestart.Wij zijn sociale ondernemers en richten ons op het verbeteren van de zorg voor de patiënt door het verbinden van onze kennis en ervaring met zorg in de praktijk, wetenschap, zorginnovatie en ervaringsdeskundigheid. We zijn zogenaamde “scientist practitioners”, m.a.w. we implementeren wetenschappelijke kennis in de praktijk”.

Carin Schröder en Mia Willems

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext