De Routekaart Leefstijlgeneeskunde is opgesteld als antwoord op de vraag ‘hoe kunnen we de ontwikkelingen in leefstijlgeneeskunde richting geven en versnellen, zodat leefstijl binnen 5-10 jaar standaard en erkend onderdeel is van de huisartsen- en medisch specialistische zorg?’. In deze nieuwsberichten worden projecten uitgelicht die onderdeel zijn van de Routekaart.
Kenniscentrum Sport & Bewegen maakt kennis uit wetenschap, beleid en praktijk beschikbaar en toepasbaar voor professionals. Kennis over het belang en de effecten van sport en bewegen, over wat wel of niet werkt. Ook adviseert en ondersteunt het Kenniscentrum professionals bij complexe vraagstukken en het realiseren van hun eigen werkdoelen. Beleidsambtenaren van gemeenten, buurtsportcoaches, trainers en coaches van sportaanbieders, praktijkondersteuners en medewerkers kinderopvang staan centraal in meer dan één thema. Wil je weten wat het Kenniscentrum Sport & Bewegen voor jou kan doen? Breng dan een bezoek aan hun website.
Het belang van een beweegvriendelijke omgeving
Voor een goede gezondheid is het noodzakelijk dat mensen voldoende bewegen. Een leefomgeving die uitnodigt tot sporten, spelen en bewegen, levert hieraan een belangrijke bijdrage. Een beweegvriendelijke omgeving zet namelijk aan tot meer bewegen en draagt bij aan zowel het verminderen van overgewicht als een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar hoe zorg je ervoor dat je de openbare buitenruimte zo uitnodigend en inclusief mogelijk inricht? Daarvoor vind je tips, inspiratie en handvatten om je verder te helpen in het Kennisdossier.
Het Kennisdossier als verzamelpunt voor een beweegvriendelijke omgeving
Het inrichten van een beweegvriendelijke omgeving kun je op verschillende manieren aanpakken. Daarom hebben we een handig overzicht gemaakt voor iedereen die aan de slag wil met het thema. In het Kennisdossier BVO (beweegvriendelijke omgeving) vind je naast de diverse tools en instrumenten ook een grote hoeveelheid wetenschappelijke kennis, relevante artikelen en voorbeelden uit de praktijk.
Hoe een beweegvriendelijke omgeving eruit ziet, is altijd afhankelijk van de lokale context. Wel bestaat die altijd uit drie componenten: hardware (fysieke leefomgeving), software (georganiseerde aanbod) en orgware (organisatie achter het zichtbare aanbod). We spreken van een beweegvriendelijke omgeving wanneer deze elementen goed op elkaar afgestemd zijn. Wil je hier meer over lezen? Lees hier meer over het BVO-model.
Indien u nog vragen heeft het Kennisdossier beweegvriendelijke omgeving dan kunt u contact opnemen met Ilja van Holsteijn (ilja.vanholsteijn@kenniscentrumsportenbewegen.nl).
Over Ilja van Holstein
Een groot deel van mijn carrière heb ik me bezig gehouden met het beweegvriendelijker maken van wijken in Nederland en daarbuiten. Als specialist beweegvriendelijke omgeving en sportinfrastructuur richt ik me op het toepassen van die ervaring, gecombineerd met de beschikbare wetenschappelijke kennis om onze steden, dorpen en buitengebieden nog beweegvriendelijker te maken voor iedereen. Niet alleen door naar de hardware te kijken, maar altijd in combinatie met de juiste organisatie er omheen en bijbehorende activatie.
Samen maken we de routekaart naar de toekomst
Kijk voor meer informatie over dit project op de website van Routekaart Leefstijlgeneeskunde.
De routekaart is opgesteld als antwoord op de vraag ‘hoe kunnen we de ontwikkelingen in leefstijlgeneeskunde richting geven en versnellen, zodat leefstijl binnen 5-10 jaar standaard en erkend onderdeel is van de huisartsen- en medisch specialistische zorg?’ We hebben vijf routes geformuleerd en we willen deze als eerste invullen voor vijf ziektebeelden. Heb je zelf ook een mooi voorbeeld van een project dat bijdraagt aan de route naar leefstijlgeneeskunde als onderdeel van reguliere zorg? Deel je bijdrage en samen maken zichtbaar wie wat al oppakt en wat nog hard nodig is.