Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Routekaart: Bewust Bewegen met chronische aandoeningen

29 maart, 2022
Delen:

De Routekaart Leefstijlgeneeskunde is opgesteld als antwoord op de vraag ‘hoe kunnen we de ontwikkelingen in leefstijlgeneeskunde richting geven en versnellen, zodat leefstijl binnen 5-10 jaar standaard en erkend onderdeel is van de huisartsen- en medisch specialistische zorg?’. In deze nieuwsberichten worden projecten uitgelicht die onderdeel zijn van de Routekaart.

Bewust Bewegen met Chronische Aandoeningen

Voldoende bewegen is belangrijk, ook voor mensen met chronische aandoeningen. Als zorgverlener is het van belang dat je weet waar je rekening mee moet houden bij deze patiënten. Het doel van Bewust Bewegen is professionals ondersteunen om patiënten te helpen meer beweging in hun dag te brengen. Dit doen we door het bieden van kennis over de impact van bewegen bij specifieke aandoeningen, handige adviezen, tips en praktische instrumenten.

Iedereen heeft baat bij voldoende bewegen. Beweging is van grote invloed op de fysieke en mentale gesteldheid en daarmee een bepalende factor voor mensen met chronische aandoeningen. Voldoen aan de beweegrichtlijnen kan helpen chronische aandoeningen te voorkomen,  verlaagt de ziektelast bij bestaande aandoeningen en kan voorkomen dat de aandoening verslechtert. De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel beweging nodig is voor een goede gezondheid, van jong tot oud. Een belangrijk uitgangspunt wanneer je anderen stimuleert meer te bewegen voor een gezondere leefstijl. Maar hoeveel beweging is nodig? En welke beweging is goed? De beweegrichtlijnen geven antwoord op deze vragen. 

Impact van bewegen bij aandoeningen

Voor mensen met een chronische aandoening is voldoende beweging vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Zij kunnen ondersteuning hierin goed gebruiken. Zorgverleners kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Hiervoor heeft Kenniscentrum Sport & Bewegen ‘Bewust Bewegen’ ontwikkeld. Bewust Bewegen biedt achtergrondinformatie over de impact van bewegen bij specifieke aandoeningen en geeft zorgverleners handvatten om extra uitleg te geven over de impact van bewegen op specifieke aandoeningen. Ook vind je praktische instrumenten om als zorgverlener te gebruiken om mensen  met chronische aandoeningen te stimuleren (meer) te bewegen. Gedrag en motivatie spelen hierbij een belangrijke rol. Daarnaast vind je in Bewust Bewegen informatie over divers beweegaanbod, de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), financiering en de toegevoegde waarde van de buurtsportcoach. Op de website van Bewust bewegen vind je meer informatie waarmee je als zorgverlener, bijvoorbeeld een praktijkondersteuner, fysiotherapeut, oefentherapeut en leefstijlcoach aan de slag kunt.

Routekaart Leefstijlgeneeskunde

Er is tegenwoordig veel kennis te vinden over de impact die leefstijl kan hebben voor verschillende aandoeningen en daarbij zijn er ook veel verschillende aanpakken die hierbij een rol kunnen spelen. Door een gezamenlijke routekaart te maken wordt er een centrale plek gecreëerd waarin men kan zoeken naar de juiste kennis en/of handvatten om hiermee aan de slag te gaan. Dit is van belang      voor de bewustwording om in te zetten op leefstijl en alle mogelijkheden hieromheen.

Samen maken we de routekaart naar de toekomst

Kijk voor meer informatie over dit project op de website van Routekaart Leefstijlgeneeskunde.
Heb je zelf ook een mooi voorbeeld van een project dat bijdraagt aan de route naar leefstijlgeneeskunde als onderdeel van reguliere zorg? Deel je bijdrage en samen maken zichtbaar wie wat al oppakt en wat nog hard nodig is.

Over Maureen Ros

Maureen is specialist Fit & Gezond bij het Kenniscentrum Sport en Bewegen. Zij richt zich op zowel de mentale als fysieke effecten van bewegen in het algemeen en specifiek voor mensen met een chronische aandoening. Daarnaast houdt zij zich bezig met het toepassen van kennis over effecten van bewegen om mensen te stimuleren meer te bewegen. Tot slot zet zij zich in om de samenwerking tussen zorg- en sportprofessionals te verbeteren. maureen.ros@kenniscentrumsportenbewegen.nl

Bijdragen van Kenniscentrum Sport en Bewegen

Bekijk ook andere bijdragen aan de Routekaart Leefstijlgeneeskunde van Kenniscentrum Sport & Bewegen:

Kennisdossier beweegvriendelijke omgeving

Aan de slag met bewegen binnen de zorg

Human Capital Model

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext