Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Programmalijn onderwijs maakt onderwijsaanbod leefstijlgeneeskunde inzichtelijk

29 april, 2021
Delen:

Lifestyle4Health’s programmalijn onderwijs heeft als doel dat leefstijlgeneeskunde een prominente plek krijgt in de onderwijsprogramma’s van relevante mbo-, (post)hbo- en (post)academische opleidingen. Om dit doel te behalen wordt nu gestart met het in kaart brengen van best practices en lopende initiatieven op het gebied van leefstijlgeneeskunde onderwijs(ontwikkeling). Het resultaat zal inzichtelijk gemaakt worden met behulp van een digitaal platform met een actueel overzicht van onderwijs op het gebied van leefstijlgeneeskunde.

Hoewel steeds duidelijker wordt dat leefstijl invloed heeft op onze gezondheid en het voorkomen en genezen van ziekten, is er echter nog niet veel aandacht voor leefstijl tijdens de studie geneeskunde en andere relevante (medische) opleidingen. Om de kennis van toekomstig artsen en andere zorgverleners over leefstijl te vergroten, is het van belang meer leefstijlonderwijs in het curriculum van hun opleidingen in te passen. “Wij zetten ons daarvoor in als programmalijn onderwijs. We bevinden ons op dit moment nog in de opstartfase en zijn bezig met het opzetten van werkgroepen en projecten”, vertelt Suzanne van Steijn (onderwijskundige, diëtist en docent, LUMC). Van Steijn vormt met Iris de Vries (huisarts, docent en arts-onderzoeker, UMC Utrecht en voorzitter Vereniging Arts en Leefstijl) het programmateam onderwijs en samen trekken ze deze programmalijn. Nu de programmalijn gaat lopen zal het team de komende tijd worden uitgebreid.

Inventarisatie aanbod

Binnen een van de projecten wordt in kaart gebracht wat er al voor lopende initiatieven zijn op het gebied van leefstijlgeneeskunde onderwijs, van mbo- tot postacademische opleidingen. Dit project helpt inzicht te krijgen in wat er al gebeurt, waar wellicht dubbel werk wordt gedaan en om een netwerk in kaart te brengen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de resultaten toegankelijk gemaakt wordt via een website. Een website waar al het actuele aanbod van leefstijlgeneeskunde onderwijs weergegeven wordt en waar professionals elkaar kunnen vinden om onderwijs te delen of om nieuwe initiatieven op te starten. Voor onder andere dit project is de programmalijn op zoek naar een aantal werkgroepleden.

Met partners inspelen op hiaten

“Het is leuk om te zien dat er steeds meer initiatieven zijn op verschillende plekken. De website zal dan ook echt een gezamenlijk product worden. Samen met onze partners willen we een platform bieden dat een overzicht geeft en het onderwijs over leefstijlgeneeskunde een boost kan geven. Met behulp van deze inventarisatie weten we straks niet alleen wat er al is, maar kunnen we ook zien waar eventueel hiaten zitten in het aanbod. Daarmee kunnen we vervolgens gerichter de verdere ontwikkeling van onderwijs over leefstijlgeneeskunde coördineren”, stelt Van Steijn.

Join us!

Wil je meer weten over de programmalijn onderwijs? Of wil je met ons samenwerken? Neem dan contact met ons op.

Partners en initiatieven waar Lifestyle4Health’s programmalijn onderwijs mee samenwerkt zijn:

Platform Voeding Nederland (PVN), Platform Overgewicht Nederland (PON), Fred Foundation, Federatie van Medisch Specialisten (FMS), Academy for Integrative Medicine (AIM), Radboud UMC, Amsterdam UMC (afdeling Voedingswetenschappen en diëtetiek)

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext