Search
Close this search box.

PPS Gluco-Insight: een opmaat naar individueel leefstijl advies op basis van glucosepatronen

30 april, 2019
Delen:

Op 27 maart 2019 ondertekenen TNO, LUMC, Roche, Ekomenu en Reinier Haga Medisch Diagnostisch Centrum de overeenkomst voor de Publiek Private Samenwerking (PPS) “Gluco-Insight”.

Gezamenlijk willen deze partners meer inzicht krijgen in de oorzaken van (on)gezonde glucosepatronen bij mensen met type 2 diabetes door naar ieders persoonlijke situatie en glucosepatroon te kijken. Hiertoe zal een studie worden uitgevoerd waarin mensen met type 2 diabetes 180 dagen lang worden uitgerust met een continu glucosemonitor, een sensor die onderhuids wordt aangebracht en elke 5 minuten een glucosemeting doet. Tegelijkertijd monitoren studiedeelnemers steeds in periodes van enkele dagen hun leefstijl. Gedurende deze periodes volgen deelnemers afwisselend hun normale routine, of worden ze gevraagd een voedings- of beweeginterventie te volgen. In dit project zal specifiek gekeken worden hoe de glucosewaarden samenhangen met contextuele factoren zoals slaap, stress, voeding en beweging. De samenwerking tussen deze factoren is complex en verschilt sterk per individu. Het is daarom van belang om meer inzicht te krijgen waarom dit per persoon verschilt en hoe we dit per persoon kunnen voorspellen. Verschillende modeleringstechnieken, waaronder fysiologische modellen, netwerkmodellen en machine learning-technieken, zullen worden ingezet om tot deze voorspellingen te komen. De uitkomsten van dit project kunnen uiteindelijk worden ingezet voor het ontwikkelen van effectieve individuele leefstijladviezen.

Deze PPS is onderdeel van het NILG en vormt een opmaat naar nieuwe vormen van leefstijl als medicijn door individuele ondersteuning in het dagelijks leven bij type 2 diabetes.

Het samenwerkingsproject is medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld ter stimulering van publiek-private samenwerkingen.

Partners

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext