Zoek
Sluit dit zoekvak.

Podcast: Hoe het voedselsysteem onze metabole gezondheid beïnvloedt (podcast #18)

5 oktober, 2023
Delen:

How the food system affects our metabolic health

Lifestyle4Health bestaat dit jaar 5 jaar. We hebben de afgelopen jaren leefstijlgeneeskunde op de agenda gekregen. Wat zijn de vraagstukken die spelen waar willen we de komende 5 jaar verschil maken? In onze podcasts gaan we in gesprek met experts over deze vraagstukken.

In deze aflevering gaan we in gesprek met een internationale opinieleider op het gebied van metabole gezondheid en voeding, specifiek suiker. Robert H. Lustig is emeritus hoogleraar kindergeneeskunde, afdeling Endocrinologie aan de Universiteit van Californië, San Francisco (UCSF). Hij is gespecialiseerd op het gebied van neuro-endocrinologie, met de nadruk op de regulering van de energiebalans door het centrale zenuwstelsel. Zijn onderzoek en klinische praktijk heeft zich gericht op obesitas en diabetes bij kinderen. Robert is een toonaangevende stem voor alles wat met obesitas te maken heeft in de VS. Hij is ook een internationaal gerenommeerde spreker en zijn online lezing over suiker, de bittere waarheid heeft 24 miljoen views. Hij is ook de auteur van verschillende bestsellers over suiker en bewerkte voedingsmiddelen. 

En met een nationale expert Luc Hagenaars, net terug uit Amerika, opinieleider op het gebied van systeeminvloeden op onze gezondheid. Luc is gezondheidspoliticoloog & systeemdenker verbonden aan Health Behaviors & Chronic Diseases Research Associate, Public and occupational health bij Amsterdam UMC. Hij is net terug uit de VS, waar hij het afgelopen jaar Harkness Fellow was bij de Universiteit van Californië, San Francisco (UCSF).

Zoals we al vaker in deze podcast hebben besproken is onze metabole gezondheid afhankelijk van wat we eten. Dit keer, in aflevering 18, bespreken we met Robert Lustig en Luc Hagenaars hoe met name bepaalde suikers invloed hebben op onze metabole gezondheid en hoe het systeem vaak tegen onze gezondheid werkt en hoe we het tij kunnen keren. Deze aflevering is in het Engels.

Meer informatie:

De Supersize Blogs van Luc Hagenaars.

Een veerkrachtige publieke gezondheid in 2030: #hoedan? En in het Engels.

Lifestyle versus social determinants of health in the Dutch parliament: An automated analysis of debate transcripts

How to get unstuck with obesity prevention: case studies on ‘pouring right contracts’ and the nation’s first ‘healthy checkout’ ordinances

The Dynamics of Upstream Obesity Prevention Policy Processes at the Local Level

Robert Lustig Website | Promoting global metabolic health and nutrition.

Publicaties van Robert Lustig

Ultrabewerkt voedsel – Voedingspraat | Podcast on Spotify

Promotie: Government policies to improve food environments: A population and equity lens – Actueel – Universiteit Utrecht (uu.nl)

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext