Zoek
Sluit dit zoekvak.

Podcast #9: Goede gezondheid is voor iedereen hetzelfde?!

6 december, 2021
Lifestyle4Health Podcast 9 Goede gezondheid is voor iedereen hetzelfde
Delen:

Gezondheid wordt al lang niet meer gezien als de afwezigheid van ziekte. We werken steeds meer met een brede benadering van gezondheid. Welke factoren zijn van invloed op je gezondheid? Wanneer ben je of voel je je gezond? Om hier uitspraken over te doen moeten we vaststellen wat gezondheid is.

In deze aflevering van de Lifestyle4Health podcast gaan we in op goede gezondheid. Onze gasten zijn Suzan Wopereis, principal scientist systeembiologie bij TNO en Jessica Kiefte-De Jong, hoogleraar Population Health in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Zij nemen ons mee in deze podcast in hun onderzoek en bevindingen op dit gebied.

We weten dat onze gezondheid wordt beïnvloed door onze leefstijl en leefomgeving. Zo hebben beweging, voeding en rust invloed op ons lichaam en onze gezondheid. Mentale-, beleefde-, contextuele-, biomedische gezondheid; het zijn allemaal onderdelen van de brede benadering van gezondheid. Suzan Wopereis vertelt in deze podcast bijvoorbeeld meer over biomedische gezondheid en over het belang van veerkracht van het lichaam.

Voor het meten van gezondheid is het belangrijk om naast de beleefde (positieve) gezondheid, te kijken naar biomedische- en omgevingsfactoren. Onderzoekers van het LUMC, de Rijksuniversiteit Groningen, TNO en Salut hebben samen met experts in Nederland een gevalideerd meetinstrument ontwikkeld om gezondheid te meten. Het instrument GezondMeten is wetenschappelijk onderbouwd en praktisch toepasbaar. Met het instrument wordt het mogelijk effecten van behandelingen, leefstijl- en sociale interventies en beleidsprogramma’s objectief vast te stellen. Ook hier kom je meer over te weten door te luisteren naar deze aflevering! 

Deze podcast is gemaakt in samenwerking met TNO. TNO werkt samen met en voor de overheid, kennisinstituten en bedrijven en richt zich op het ontwikkelen van kennis en innovatie voor een gezonde samenleving.

Jessica Kiefte-De Jong in Lifestyle4Healh podcast
Suzan Wopereis in de Lifestyle4Health Podcast

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext