Zoek
Sluit dit zoekvak.

Podcast #8: Het belang van publiek-private samenwerking – wereld diabetes dag special

5 november, 2021
Delen:

Op zondag 14 november is het wereld diabetes dag. Lifestyle4Health brengt in samenwerking met Novo Nordisk, de Bas van de Goor Foundation en TNO een special aflevering van de podcast uit over de samenwerking die nodig is om diabetes, een groot maatschappelijk probleem in Nederland, op te lossen.

Leefstijlgeneeskunde gaat over leefstijlinterventies als onderdeel van de behandeling en ondersteuning van iemand met een ziekte. Het doel hiervan is het verminderen van ziektelast of ziekteverschijnselen, van complicaties en van medicatie. Soms kunnen mensen door een andere leefstijl zelfs helemaal stoppen met medicatie. Diabetes (type 2) is bij uitstek een ziekte waarvoor onderzoek en praktijk aantonen dat een deel van de patiënten medicatie kunnen afbouwen en zich gezonder voelen door een combinatie van leefstijlinterventies.

In de strijd tegen diabetes type 2 en de ontwikkeling van leefstijlgeneeskunde is steeds vaker sprake van publiek private samenwerking. In de podcast gaan we in op publiek-private samenwerking in het kader van leefstijlgeneeskunde bij diabetes (type 2). Waarom is het zo belangrijk om praktijk, bedrijfsleven en kennisinstellingen te verbinden in de strijd tegen leefstijlgerelateerde ziekten? Maar hoe werkt zo’n samenwerking eigenlijk?

Te gast zijn Sanne Groenemeijer. Hij is General Manager van farmaceutisch bedrijf Novo Nordisk Nederland. Bas van de Goor, van de Bas van de Goor Foundation, directeur van de Bas van de Goor Foundation, de stichting die mensen met diabetes in beweging brengt naar een betere kwaliteit van leven. En Peter van Dijken. Peter is Managing Director van Healthy Living van TNO, de toegepaste kennisinstelling van Nederland en expert op het gebied van publiek-private samenwerking.

We zoomen in op de rol die de farmaceut hierbij speelt. Want juist diabetes type 2 is zo’n voorbeeld van een ziekte die te voorkomen en te genezen is met leefstijlaanpassingen. Kan een farmaceut eigenlijk wel bijdragen aan preventie en leefstijlinterventies? 

Links Sanne Groenemeijer, in het midden Bas van de Goor en rechts Peter van Dijken

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext