Zoek
Sluit dit zoekvak.

Podcast #6: Gezond ouder worden: zo doe je dat!

15 juli, 2021
Delen:

Het thema voor de volgende podcast is leefstijl en gezond ouder worden. Verouderen doen we allemaal, dat is een feit. Een ongezonde leefstijl kan veroudering versnellen en de ziektes die ermee gepaard gaan treden dan eerder op. Het goede nieuws is dat we uit onderzoek leren dat ouderdomsziekten door gezonde leefstijl voorkómen of uitgesteld kunnen worden. Hoe je dat doet hoor je in de nieuwe aflevering van de podcast!

TNO, LUMC en Menzis organiseren dit jaar het jaarlijkse Lifestyle4Health congres en richten zich op het onderwerp gezond ouder worden. In twee podcasts delen we de kennis over de invloed van een gezonde leefstijl op veroudering. En hoe we die kennis kunnen toepassen. De eerste podcast ging over waarom het belangrijk is om gezond ouder te worden en hoe je dit kunt doen. In deze tweede podcast, gaan we hier, onder leiding van Glenn van der Burg, dieper op in en gaat het over manieren die mensen kunnen helpen in het gezond ouder worden. Te gast zijn Bas van de Goor en Iris de Vries. Bas van de Goor is olympisch kampioen volleybal,  directeur van zijn eigen Bas van de Goor Foundation en initiatiefnemer van de Nationale Diabetes Challenge. Iris de Vries is huisarts en voorzitter van de vereniging Arts & Leefstijl. Zij vertellen aan de hand van voorbeelden uit de praktijk, zoals online gezondheidsprogramma SamenGezond, over wat bijdraagt aan blijvend volhouden van gezonde leefstijl veranderingen. Daarnaast gaan we in gesprek met Vera Baars die als Leefkrachtadviseur bij Menzis gratis persoonlijk advies geeft over hoe mensen (verzekerd of niet verzekerd bij Menzis) hun gedrag kunnen aanpassen om gezond(er) te gaan leven.     Miljoenen mensen in Nederland hebben ouderdomsziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten of dementie. Omdat de bevolking vergrijst, neemt het aantal mensen met deze ziekten fors toe. Maar niet alleen leeftijd veroorzaakt deze toename, ook leefstijl is een belangrijke factor. Door een ongezonde leefstijl is de kans groter dat je eerder last krijgt van deze ziekten, omdat je lichaam sneller veroudert. Het goede nieuws is dat we uit onderzoek leren dat ouderdomsziekten door gezonde leefstijl voorkómen of uitgesteld kunnen worden. Dit geldt voor diabetes of hart- en vaatziekten, en mogelijk ook voor dementie, het verouderingssyndroom dat de meeste ziektelast veroorzaakt. Tijd om kennis en inzichten over gezond ouder worden te delen en na te gaan hoe de praktijk ze kan toepassen!

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext