Zoek
Sluit dit zoekvak.

Podcast #3: regionale innovatie in leefstijlgeneeskunde

28 mei, 2021
Delen:

Het thema van deze podcast is regionale innovatie in leefstijlgeneeskunde. De juiste zorg op de juiste plek wordt door velen gezien als een belangrijke oplossing voor de houdbaarheidsuitdaging van de Nederlandse gezondheidszorg en voor een gezonder Nederland. Steeds vaker horen we dat ‘de juiste zorg’ in de eerste plaats gaat over gezondheid & gedrag en dat beleid een gezonde leefstijl in een gezonde leefomgeving mogelijk moet maken, om gezond te blijven en om weer gezonder te worden. Deze transitie naar gezondheid en gedrag lijkt logisch, maar is uitdagend in beleid en praktijk. Waar gaat het nu mis en wat is er nodig om het gezondheidsbeleid echt te verbeteren? Wat is de rol van de verzekeraar hierin? Wat kunnen ervaringsdeskundigen bijdragen? En hoe kunnen regionale innovaties bijdragen?

Samen met Erik Buskens (hoogleraar Health Technology Assessment bij UMCG en Rijksuniversiteit Groningen), Ronald Wierstra (Regiomanager bij zorgverzekeraar De Friesland) en Jerrel Ramdat (ervaringsdeskundige die zelf vroeger diabetes gehad en nu oprichter is van 058 Samen Sterk) verkennen we hoe regionale succesvolle aanpakken ontstaan, ondanks dat het beleid dit lang niet altijd ondersteunt. We spreken hen over wat lokaal al kan en gebeurt, waarom beleid nu nog hapert en wat aanbevelingen zijn voor het nieuwe kabinet en de nieuwe minister van gezondheid. Voor deze aflevering werken we samen met Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health. Health~Holland werkt samen met burgers, bedrijven, onderzoekers en overheid aan onze gezondheid. Gezamenlijk werken zij aan een nieuwe aanpak van gezondheid en zorg, waardoor we in 2040 minstens vijf jaar langer in goede gezondheid leven, en de sociaal-economische gezondheidsverschillen met 30% zijn afgenomen. Dat is dan ook de centrale missie van het Maatschappelijk Thema Gezondheid & Zorg, ontwikkeld voor het Missiegedreven Topsectoren en Innovatiebeleid. Health~Holland doet dit onder andere door het stimuleren van publiek-private samenwerking. Vanuit de GROZ-beweging worden innovaties in de regio’s gestimuleerd op het gebied van gezondheid en zorg. Want juist via regionale innovatie krijgen burgers en lokale aanbieders samen veel voor elkaar. Ook op het gebied van leefstijlgeneeskunde.

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext