Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Podcast #11: Pandemische paraatheid, hoe worden we weerbaarder?

17 maart, 2022
Delen:

De term pandemische paraatheid kom je meer en meer tegen. Het staat ook in het regeerakkoord. Hoe kunnen we ons weren tegen een (volgende) pandemie? In het huidige beleid wordt accent op ic capaciteit en vaccins gelegd. De IC heeft geen invloed op de volksgezondheid. Het betekent juist dat we uiteindelijk een heel invasieve behandeling bieden, vaak in de laatste fase van iemands leven. En de vraag is of dat de kwaliteit van leven uiteindelijk verbetert. Juist in een eerder stadium van het leven mensen helpen met diezelfde urgentie zou ons als maatschappij weerbaarder maken. Niet alleen voor een volgende pandemie, maar in het algemeen. Dus zit pandemische paraatheid niet in onszelf?

In deze podcast gaan we met onze gasten Jolanda van Bilsen, immunoloog en Senior Scientist Immune Health and Toxicology bij TNO en Hugo Touw intensivist bij Radboudumc in op deze vragen. Zij geven ons uitleg over welke rol leefstijl speelt bij weerbaarheid. Wat zijn bruikbare adviezen om te geven als zorgprofessional en beleidsmakers en welke groepen mensen het meeste baat hebben bij deze adviezen. Wat voor onderzoek heeft prioriteit?

Ben je geĂŻnteresseerd in dit onderwerp? Beluister dan vooral deze podcast en lees de blog van Andrea Evers waarin zij oproept om leefstijl onderdeel te laten zijn van pandemische paraatheid en de oproep voor ongelijke behandeling van kwetsbare groepen van Tim Pelle. Onlangs is vanuit Lifestyle4Health hebben TNO, LUMC en Radboudumc met input van diverse nationale experts een kennisinventarisatie uitgevoerd naar de invloed van leefstijl op het beloop van COVID-19.

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext