Search
Close this search box.

Nieuws uit ons netwerk: resultaten pilot Keer Diabetes2 Om

24 juni, 2019
Delen:

Wetenschappelijke publicatie

Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut uit Bunnik hebben het pilotprogramma “Keer Diabetes2 Om” (2015-2016) geëvalueerd in een pilot studie. Deelnemers aan Keer Diabetes2 Om zijn gedurende een halfjaar door professionals intensief begeleid op het gebied van voeding en leefstijl. Uit het pilotonderzoek blijkt dat 49% van de deelnemers een halfjaar na deelname minder diabetesmedicatie gebruikte en ook de lange termijn bloedsuikerspiegel (HbA1C) daalde significant. Daarnaast hadden deelnemers na 6 maanden een lager gewicht, kleinere tailleomvang en hadden zij meer energie. De uitkomsten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift: The British Medical Journal Nutrition, Prevention & Health[MJ(1] . Dit is een belangrijke mijlpaal, omdat er zo steeds meer wetenschappelijk bewijs is dat diabetes type 2 om te keren is. Een groter onderzoek naar de effecten van Keer Diabetes2 Om loopt momenteel.

Evaluatie zorgkosten

Ook is het effect van deelname aan Keer Diabetes2 Om op zorgkosten onderzocht. Hierover is een factsheet [MJ(1] gepubliceerd, waarin wordt toegelicht dat deelnemers aan Keer Diabetes2 Om minder zorgkosten declareren vergeleken met de reguliere zorg. Zorgverzekeraar VGZ heeft de declaratie gegevens van 259 deelnemers aan Keer Diabetes2 Om vergeleken met patiënten die niet hebben deelgenomen aan Keer Diabetes2 Om. Uit de analyse blijkt dat 62% van de deelnemers na 12 maanden minder of geen diabetes medicatie declareert. In de reguliere zorg is dit slechts 7%. Deelnemers aan Keer Diabetes2 Om declareren minder medicatie omdat zij door gezondere bloedwaarden minder medicijnen hoeven gebruiken. Zo declareert 78% van de deelnemers aan Keer Diabetes2 Om na 12 maanden geen insuline meer.

VoedingLeeft is bereikbaar via:

www.keerdiabetesom.nl
Tel: 020 22 17 906
info@keerdiabetesom.nl

 

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext