Zoek
Sluit dit zoekvak.

Metabole serie, aflevering 2 Inflammatie (podcast #16)

26 januari, 2023
Delen:

In deze driedelige podcastserie gaan we een aantal onderliggende mechanismen van chronische ziekten belichten. Er bestaat vraag naar opheldering, wat weten we al, wat gebeurt er in de praktijk en wat willen we verder onderzoeken.

In de eerste twee delen diepen we twee belangrijke onderliggende mechanismen uit: insulineresistentie en inflammatie. Op welk punt gaat het mis in het lichaam, wat is het tijdspad en wat is uiteindelijk het resultaat of de schade, welke chronische ziekten? Hoe kunnen we dit omkeren en wat gebeurt er in het dagelijkse leven en in de zorgpraktijk om deze mechanismen tegen te gaan? Wat moet er nog gebeuren of is er nog nodig volgens onze experts. In het laatste deel duiken we de wetenschap in en vertellen wetenschappers wat onderzocht is en nog onderzocht moet worden. Waarbij we de veerkracht en natuurlijke omgangs- en herstel- (coping)mechanismen van het lichaam centraal stellen.

Luister nu naar aflevering 2 van de metabole serie, waarin hoogleraar Liesbeth van Rossum (ErasmusMC en PON) en Principal scientist Suzan Wopereis (TNO) inflammatie uitdiepen. We hebben het over laaggradige ontstekingen in deze context, wat houdt dat in? Waardoor ontstaan laaggradige ontstekingen in het lichaam? Hoe kan dit proces omgekeerd worden, hoe behandel je iemand met laaggradige ontstekingen en wat kan er preventief gedaan worden?

Meer weten?

Partnerschap Overgewicht Nederland
Het boek: Vet belangrijk
Gezond eten met de Schijf van Vijf | Voedingscentrum
Voedingscentrum-app: Kies ik gezond
Het gesprek in de spreekkamer
Gardner studie vetarm en koolhydraatarm dieet
Cantos studie
Studie/publicatie Kaluza
EPIC studie (achter betaalmuur)

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext