Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Menzis & Samengezond partner van Lifestyle4Health

10 november, 2020
Delen:

Minimaal 1 miljoen Nederlanders met gezondheidsklachten werken in 2022 aan een gezonde leefstijl via trajecten als onderdeel van de zorg of bij hun werkgever. Om dit te bereiken is een stevige impuls nodig van wetenschappelijk onderbouwde leefstijlinterventies en inzichten uit leefstijlgeneeskunde in de zorgketen en op de werkvloer. Deze ambitie is het doel van het eerste partnership dat Lifestyle4Health aangaat met een zorgverzekeraar. Samen met de andere partners in het Lifestyle4Health platform gaan de gezondheidsorganisaties Menzis & SamenGezond onder andere stimuleren dat leefstijl en met name de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) breder wordt geaccepteerd in de zorg. Hierdoor krijgen meer mensen de juiste handvatten om te werken aan hun gezondheid.

“Het vergroten van de inzet van de GLI is een belangrijke doelstelling. Maar er is meer nodig. Bij diverse chronische ziekten is ‘werken aan gezonde leefstijl’ nog in onvoldoende mate onderdeel van de behandeling; medicijnen staan hierin nog te veel centraal,” licht Sandra Eikhout toe, Marktdirecteur TNO Gezond Leven en Board-lid van Lifestyle4Health. “Menzis en Lifestyle4Health vinden dat er veel meer mogelijk is door het gebruik van effectieve leefstijlinterventies, op de juiste plek. Ook is bredere bekendheid nodig van het aanbod, zodat mensen en gezondheids(zorg)professionals begrijpen hoe dit kan helpen om gezonder te leven. Deze kennis is de sleutel voor een gezondere toekomst.”

Ondanks urgentie te weinig snelheid

Al voor de corona uitbraak was investeren in leefkracht, preventie en leefstijlgeneeskunde urgent. Maar het virus legt extra bloot hoe kwetsbaar een ongezonde leefstijl mensen kan maken. Gijs Rotteveel, Menzis-directeur met het aandachtsgebied preventie en partnerships: “Van vele chronische aandoeningen of vatbaarheid voor infecties weten we dat ze deels te voorkomen of te keren zijn door een gezonde leefstijl. Denk aan aandoeningen als Diabetes type-2, hart- en vaatziekten, COPD en ook mentale aandoeningen als depressie en burnout.” De wetenschappelijke inzichten van leefstijlgeneeskunde en de kennis over de effecten van gezond gedrag op de zorgbehoefte, groeien gestaag. “Maar deze kennis wordt nog onvoldoende benut in de zorgketen en op de werkvloer. De samenwerking tussen Menzis en Lifestyle4Health moet helpen een doorbraak te forceren.”

Gezonde ambities en goede samenwerking

Stevige en gezonde ambitie staat centraal in de samenwerking. Rotteveel: “Menzis met SamenGezond delen samen met de andere partners van Lifestyle4Health de doelstelling om de harde groei van het aantal mensen dat chronische ziekten ontwikkeld door een ongezonde leefstijl te stoppen. We gaan samen een jaarlijks congres organiseren waarbij we nadrukkelijk wetenschap en praktijk verbinden. Menzis neemt leefkracht, preventie en leefstijlgeneeskunde al mee als vast onderdeel van onze meerjarencontracten. Samen met  huisartsen, werkgevers, ziekenhuizen, gemeenten, zorginstellingen en andere partners stellen we concrete doelen om leefstijl als medicijn in te zetten.

Om in 2022 minimaal 1 miljoen Nederlanders met gezondheidsklachten te ondersteunen bij een gezonde leefstijl zal Menzis met SamenGezond binnen Lifestyle4Health ook participeren in projecten en activiteiten. En door samen met experts uit het Lifestyle4Health platform in werk of in de zorg manieren te ontwikkelen om een gezonde leefstijl en leefomgeving toegankelijk en betaalbaar te maken, juist ook op de langere termijn. 

Artikelen verschenen in de media:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5194495/werknemers-moeten-gezonder-worden-en-dat-kan-op-deze-manier

https://www.bnr.nl/player/archief/20201103073830300

https://www.ad.nl/ad-werkt/een-derde-van-de-beroepsbevolking-worstelt-met-gezondheid-wat-doen-we-daaraan~a1ba0277/

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext