Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Leefstijlgeneeskunde in de media

30 januari, 2019
Delen:

De afgelopen maand was er veel aandacht in de media voor Leefstijlgeneeskunde. Aanleiding voor al deze aandacht was natuurlijk de jaarwisseling, waarbij dit jaar niet alleen goede voornemens maken centraal stond, maar ook het feit dat de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) vanaf 1 januari 2019 onderdeel is van het basispakket. In dit bericht vatten we een aantal items samen waaraan het NILG een bijdrage heeft geleverd.

Artikel in het NRC

Net voor de jaarwisseling, op 31 december, besteedde het NRC uitgebreid aandacht aan leefstijlgeneeskunde met een paginagroot interview met Hanno Pijl, bestuurder van het NILG en internist en hoogleraar diabetologie bij het LUMC. Aanleiding was het nieuwe kookboek voor mensen met DM2. In het interview gaat Hanno in op hoe een verstoorde insulinestofwisseling werkt. Ook legt hij uit waarom het zo belangrijk is om glucosebronnen (suiker en zetmeel) uit een dieet te laten als je DM2 hebt. Verder legt hij in het artikel uit waarom het belangrijk is om soms ook niet te eten (vasten) en wat we al wel en niet weten over vet. 

Leefstijlgeneeskunde bij EenVandaag TV & EenVandaag Radio op 3 januari 2019.

In het nieuwe jaar, op 3 januari, besteedde EenVandaag veel aandacht aan leefstijlgeneeskunde, eerst op de NPO1 Radio en later op NPO1 TV. Wederom was het Hanno Pijl die namens het NILG uitleg gaf over het belang van leefstijlinterventies in de behandeling van mensen met verschillende chronische ziekten en DM2 in het bijzonder. Zowel op de radio als op TV legt Hanno uit hoe een ongezonde leefstijl leidt tot ziekten en hoe we onderzoek doen naar leefstijlgeneeskunde.

Op NPO1 radio ging veel aandacht aan naar het project waarin we onderzoeken hoe de stofwisseling van mensen met DM2 beïnvloedt wordt door vasten. Het gaat om een dieet waarin mensen 1 keer per maand gedurende 5 dagen alleen wat verse groenten eten, maar helemaal geen suikers en eiwitten. Het is dus een soort van vasten (meer informatie over het project staat hier). Hanno legt op NPO1 radio uit dat we verwachten dat het dieet er voor zorgt dat de suikerstofwisseling en vetstofwisseling van mensen veel gezonder worden. Het project is net begonnen en de eerste deelnemers aan het project hebben een periode gevast. Hun reacties zijn positief maar de echte projectresultaten zijn er pas over ongeveer anderhalf jaar. Zodra deze resultaten bekend zijn, vermelden we dat weer op onze NILG website. Het hele radio-interview met Hanno is hier terug te luisteren (in het blok van 15u-16u begint het vanaf 6:28 min). Op TV geeft Hanno verdere uitleg over waarom leefstijlgeneeskunde zo belangrijk is.

Ook was er op Radio en TV aandacht voor andere onderzoeken en ziekten. Professor Wypke Cahn uit het UMCU werd samen met een patiënt geïnterviewd over een experiment waarin psychiatrische patiënten meer bewegen en minder medicijnen krijgen. Zij leggen uit dat mensen hier fitter van worden en minder psychiatrische klachten hebben. Op TV was er daarnaast ook nog aandacht voor het effect dat leefstijlinterventies kunnen hebben op mensen die een operatie moeten ondergaan. Aan het woord komen een arts en zijn patiënte, die voor een operatie veel meer is gaan bewegen. Hierdoor was deze patiënt veel fitter toen ze geopereerd moest worden en herstelde ook sneller na de operatie. Leefstijlinterventies kunnen dus ook op deze manier heel waardevol zijn.

Leefstijlgeneeskunde bij De Monitor op TV en de website

Op zondag 13 januari gaat TV programma De Monitor op NPO2 helemaal over leefstijl. Het gaat namelijk over de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) die vanaf 1 januari 2019 onderdeel is van het basispakket en beschikbaar is voor mensen met overgewicht. Via deze GLI kunnen mensen een leefstijlcoach krijgen die hen gaat helpen om via een gezondere leefstijl af te vallen en de kilo’s er ook af te houden. Het GLI programma bestaat uit groepsbijeenkomsten en individuele sessies met de leefstijlcoach en duurt in totaal twee jaar.
De Monitor legt uit dat ongeveer 3,5 miljoen mensen in Nederland nu overgewicht heeft, maar dat nu nog niet al deze mensen gebruik kunnen maken van de GLI. De Monitor legt op TV uit dat dit komt doordat veel huisartspraktijken het nieuwe programma niet gaan aanbieden, omdat er te weinig geld beschikbaar is om het programma goed op te zetten voor alle 3,5 miljoen mensen.

In het TV programma komt onder andere Hanno Pijl aan het woord. Hij gaat in op de vraag of overgewicht, Diabetes Type 2 of een andere chronische ziekte je eigen schuld is. Dat is het zeker niet, legt Hanno uit. Want onze omgeving zorgt er voor dat onze leefstijl zo ongezond is en mensen die erfelijke aanleg hebben voor ziekten worden dan ziek. Hanno legt uit dat pillen voorschrijven nu bijna altijd nog de eerste stap is als mensen ziek worden, maar hiermee wordt niet de oorzaak van de ziekte aangepakt. Eerst moeten leefstijlinterventies worden ingezet om mensen gezonder te maken. Ook andere voorstanders van leefstijlgeneeskunde zeggen dit in het programma. Zij leggen uit dat het belangrijk is dat mensen zelf meer actief werk maken van leefstijl als zij ziek zijn en dat ze daarbij goed ondersteund moeten worden.

Op de website van De Monitor legt Iris de Hoogh van TNO uit dat het erg belangrijk is dat mensen wel die leefstijlinterventie kiezen die bij hen past. ‘Je moet een breed beeld hebben om te kunnen weten wat iemand nodig heeft om gezonder te gaan leven,’ legt ze uit. ‘Je kunt iemand die in de schuldsanering zit, bijvoorbeeld wel zeggen dat hij meer moet gaan bewegen, maar die persoon heeft toch echt andere prioriteiten. Dat moet eerst opgelost worden.’ Daarom maakt Iris met haar collega’s de zogenaamde “360 graden-diagnosetool”. Met deze tool kunnen zorgverlener en patiënt gegevens invoeren en samen in één oogopslag zien waar de belangrijkste aandachtspunten liggen voor de gezondheid van een patiënt. En Iris legt uit dat bij verschillende aandachtspunten een ander advies nodig is. De tool is bijna af en wordt vanaf februari getest bij huisartsenpraktijken in de Leidse wijk Stevenshof. In het Pharmaceutisch Weekblad is recent een uitgebreid artikel over dit project verschenen. Dat kan je hier lezen. Zodra er resultaten van dit project zijn zetten we die natuurlijk ook weer op onze website.

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext