Met het nieuwe regeerakkoord zet het kabinet in op het stimuleren van gezonde keuzes en het ontmoedigen van ongezonde keuzes. Zo wil het kabinet meer aandacht voor gezonde leefstijl van jongs af aan en wordt het Nationaal Preventie Akkoord doorgezet en uitgebreid met mentale gezondheid. Lifestyle4Health ondersteunt deze voornemens van harte, want ze zijn essentieel om zo snel mogelijk tot een gezonde generatie te komen. Tegelijkertijd roepen wij het nieuwe kabinet op nog nadrukkelijker te investeren in gezondheid en een gezonde leefstijl, omdat leefstijl niet alleen van belang is om ziekten te voorkomen, maar ook om ziekten effectiever te behandelen.
Vanuit het Lifestyle4Health platform zetten wij ons samen met vele anderen al jaren in voor de transitie van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Wij richten ons hierbij specifiek op de gepaste inzet van leefstijlinterventies in de behandeling van iemand met een ziekte, met als belangrijkste doel om de oorzaken van ziekte weg te nemen, daarmee de behandeling effectiever te maken en bij te dragen aan een betere gezondheid en kwaliteit van leven tegen minder kosten. Wij noemen dit leefstijlgeneeskunde en vinden dit essentieel voor de gezondheidszorg die al jaren dagelijks geconfronteerd wordt met de gevolgen van de reeds 50 jaar durende en nog steeds groeiende obesitas epidemie met alle bijkomende ziekten.
Gezondere leefomgeving
Het door het nieuwe kabinet voorgestelde pakket aan maatregelen leidt tot een gezondere leefomgeving voor mensen die een (leefstijlgerelateerde) chronische ziekte hebben. Het veranderen van leefstijl is vaak moeilijk. Een omgeving die de gezonde keuze de gemakkelijke keuze maakt, biedt mensen veel steun en is essentieel voor het volhouden van gezond gedrag.
Leefstijl en weerstand
Tegelijkertijd missen we in de maatregelen expliciete aandacht voor leefstijl als onderdeel van passende zorg en pandemische paraatheid. Leefstijl in de zorg biedt grote kansen voor gezondheidswinst in de behandeling van mensen met een (leefstijlgerelateerde) chronische ziekte. Daarnaast is leefstijl van groot belang voor de weerstand van Nederlanders tegen infectieziekten zoals COVID-19. Gezondheidswinst door leefstijlaanpassing kan bij gezonde Ă©n zieke mensen complexere zorgvragen voorkomen. Het draagt zo bij aan verlaging van zorgkosten en een veerkrachtige populatie.
We kijken er naar uit om vanuit wetenschappelijke kennis en praktijk bij te dragen aan de ontwikkeling en implementatie van leefstijlinterventies in de preventieve Ă©n curatieve zorg en aan de transitie van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Om zo met het kabinet en vele anderen samen te werken aan een gezonder Nederland.