Zoek
Sluit dit zoekvak.

Jaaroverzicht 2021: Van waarom naar hoe: leefstijlgeneeskunde in de praktijk

10 januari, 2022
Senior woman exercising with a hula hoop
Delen:

Met de komst van het nieuwe jaar blikken we graag terug op 2021. Op welke wijze hebben wij samen gewerkt aan de verankering van leefstijlgeneeskunde en wat waren de hoogtepunten van het afgelopen jaar? Waar ging uw interesse naar uit? We zetten de best gelezen artikelen van de Lifestyle4Healthw website en onze best bezochte activiteiten op een rijtje.

Met elkaar in gesprek in 2021

Lifestyle4Health organiseerde samen met Menzis de vierde editie van het jaarlijkse Lifestyle4Health congres. Dit jaar in een digitaal jasje en verspreid over drie delen. De start was het wetenschappelijke webinar, waarin de onderbouwing voor leefstijlgeneeskunde door verschillende deskundigen werd toegelicht. Hierna volgde een tweetal podcasts waarin experts vragen ingingen op hoe je duurzame gedragsverandering kunt realiseren bij het voorkomen van ouderdomsziektes als diabetes, hart- en vaatziekten of dementie (zie ook: Podcast #7: Gezondheid centraal in de gezondheidszorg). We sloten het congres af met het rondetafelgesprek over de bestuurlijke en praktische daadkracht nodig voor de toepassing van leefstijlgeneeskunde in de praktijk.

Een duidelijke ontwikkeling in het afgelopen jaar is de omslag die het gesprek rondom leefstijlgeneeskunde maakte, waarbij we steeds minder de vraag kregen waarom en of leefstijlgeneeskunde nodig is in de behandeling van ziekten, en steeds meer de vraag hoe we leefstijlgeneeskunde onderdeel kunnen maken van de curatieve zorg. Leefstijlgeneeskunde vindt steeds meer draagvlak in de reguliere gezondheidszorg, maar ook in de politiek en in het sociale domein. De grote vraag is hoe het kwalitatief goed, betaalbaar en toegankelijk maken voor alle Nederlanders en het liefst zo dicht mogelijk bij huis. We bespraken die op veel momenten afgelopen jaar, bijvoorbeeld in podcast #8: Het belang van publiek-private samenwerking.

Hoe krijgt leefstijlgeneeskunde vorm?

Samenwerking is een van de succesfactoren voor het slagen en implementeren van leefstijlgeneeskunde vinden de experts en organisaties die zich actief zijn in Lifestyle4Health. Visies op de beantwoording van de hoe-vraag en opiniestukken over wie de verantwoordelijke spelers zijn voor de realisatie van leefstijlgeneeskunde vormden onze best gelezen publicaties in 2021:

Dat samenwerking in onderzoek en praktijk de sleutel naar succes is, blijkt ook uit de aandacht die via onze website en social media kanalen uitging naar de grote diversiteit aan onderzoek in Nederland op dit terrein. Hierbij een aantal voorbeelden die er voor u uitsprongen in 2021:

De urgentie van samenwerking bij de realisatie van leefstijlgeneeskunde zien we ook terug in het groeiende aantal dat zich toewijdt aan het Lifestyle4health platform. Zo voegden MBOG, Tsuru en Health Coach Program zich in 2021 als partners toe aan het netwerk en mochten we bijna 1500 nieuwe volgers verwelkomen op ons LinkedIn account.

Vooruit kijken

Naast terugkijken, kijken we ook graag vooruit, naar de ontwikkeling van leefstijlgeneeskunde in 2022 en verder.

Met COVID-19 nog in ons midden blijft leefstijlgeneeskunde onverminderd relevant en met signalen  die erop wijzen dat het nieuwe kabinet gezondheidsgedrag omarmt, verwachten we komend jaar weer mooie stappen te kunnen zetten in de realisatie van leefstijlgeneeskunde in de praktijk (Kabinet Rutte IV stimuleert gezonde keuze en ontmoedigt ongezonde keuze ).

We verwelkomen de opening die dit akkoord biedt voor leefstijl, gezondheid en leefstiljgeneeskunde met open armen en verkennen de beantwoording van de hoe-vraag onder andere met de ‘routekaart leefstijlgeneeskunde’, die leefstijlgeneeskunde richting geeft en versnelt in de komende jaren. Het komende jaar maken we verder werk van deze routekaart en blijven we relevante kennis en inzichten delen via onze website, ons podcastkanaal en onze social media. Ook hopen we nog meer partners bij het platform te verwelkomen, om samen leefstijlgeneeskunde integraal onderdeel van gezondheidsvraagstukken te maken.

We wensen alle partners en volgers van Lifestyle4Health een gelukkig, maar bovenal gezond 2022. Het team van Lifestyle4Health

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext