In een ideale wereld zijn we ook tijdens ons werk gezond bezig. Echter, Nederland is Europees kampioen zitten. In geen enkel ander land zit zo’n groot gedeelte (32%) van de bevolking meer dan 8,5 uur op een dag. Daardoor lopen we meer kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II, depressie, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden.
Zittend (kantoor)werk
Het risico op ziekten en overlijden door langdurig zitten staat los van bewegen in de vrije tijd. Alleen dagelijks intensief sporten werkt preventief, maar is voor de meesten niet haalbaar. Daarom is het van belang om het zitten zelf te verminderen. Wanneer zit je te lang tijdens kantoorwerk? Wat zijn de gezondheidsrisico’s van lang zitten? Kan je iets aan die risico’s doen door te sporten? En welke maatregelen zijn effectief om het zitten (op kantoor of thuis) te verminderen? In een interactief webinar beantwoordt Lidewij Renaud van TNO deze vragen over de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten voor kantoormedewerkers. Bekijk hier deze webinar en meer terug.
Beweegrichtlijnen
Het stimuleren van bewegen is niet gelijk aan het doorbreken van langdurig zitten. Beide zijn nodig voor een goede gezondheid. Doorbreken van zitten kan al met regelmatig even bewegen, maar dat kan onvoldoende zijn aan de beweegrichtlijnen te voldoen. En andersom geldt ook: als je genoeg beweegt kun je alsnog te lang zitten. Daarom is zitten tegenwoordig ook opgenomen in de beweegrichtlijnen.
Meer weten? Beluister onze laatste podcast over de kracht van bewegen voor gezondheid en bekijk eens de campagne van het ministerie van SZW ‘Zet ook de stap’