Zoek
Sluit dit zoekvak.

In Memoriam – Martijn van Winkelhof

9 maart, 2021
Delen:

Wij ontvingen dit weekend het trieste nieuws dat Martijn van Winkelhof op vrijdag 5 maart is overleden. Terwijl wij dit een plek proberen te geven, willen wij stil staan bij wat Martijn voor ons en vele anderen heeft betekend.

We hebben Martijn begin 2018 intensief leren kennen via zijn initiatief tot het ‘Manifest voor Leefstijlgeneeskunde’. Ook daarvoor al was Martijn een kundig professional en gedreven mens voor een gezonder Nederland. Hij werkte jaren met hart en hoofd aan dit onderwerp, deed dat zowel output- als mensgericht, en bovenal zette hij zich met passie in voor de publieke zaak. Martijn heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld als een spin in het web in de transformatie richting waarde gedreven zorg en leefstijlgeneeskunde. Altijd handelend binnen rationele en academische kaders, met een vleugje emotie.

Martijn was een betrokken, hardwerkend en zeer gedreven mens, met het hart op de juiste plaats. Hij kon als geen ander in hoog tempo denken, doen en verbinden. Steeds weer verbaasde hij iedereen met zijn grote netwerk binnen en buiten de gezondheidszorg, dat hij telkens weer snel en doelgericht wist in te zetten. Hierbij zette hij ook zijn humor en charme in en draaide hij zijn hand niet om voor het schrijven van een scherpe mail of een LinkedIn bericht. Altijd met impact.

Martijn was voor ons een drijvende en niet-aflatende kracht achter publiciteit en beeldvorming rond leefstijlgeneeskunde. Hij heeft ons geleerd hoe we met een scherpe pen inzichten over de benodigde veranderingen in de gezondheidszorg kunnen combineren met de gewenste realiteitszin. En hij heeft ons geleerd om veel meer politiek-bestuurlijk sensitief te zijn en positieve aanmoediging als kracht in te zetten.

Martijn was ook een intens mens, vaak onzeker over zijn toegevoegde waarde en met een grote behoefte aan erkenning en ‘het goed willen doen’. Daarbij bemerkten sommigen van ons dat Martijn soms moeite had met het zoeken naar balans tussen zijn onstuitbare drive om de wereld mooier te maken en zijn persoonlijke uitdagingen, met zijn gezondheid dikwijls als een beperkende factor.

Velen van ons hebben met Martijn gesproken over het zoeken naar balans. Wij moeten met groot verdriet constateren dat hij die balans niet gevonden heeft.

Met Martijn’s bijdrage aan leefstijlgeneeskunde en de gezondheidszorg gaan wij verder, met zijn gedrevenheid en aanpak in ons hoofd en hart, waarbij wij ons nog vaak zullen afvragen ‘hoe had Martijn dit aangepakt?’

Wij zijn in gedachten bij Jantien, familie, vrienden en andere naasten en wij wensen hen veel kracht toe om met dit reusachtige verlies om te gaan.

Namens alle betrokkenen bij het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde, Vereniging Arts & Leefstijl en Partnerschap Overgewicht Nederland,

Hanneke Molema, Marjan van Erk, Hanno Pijl, Iris de Vries en Liesbeth van Rossum

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext