Zoek
Sluit dit zoekvak.

In gesprek over leefstijlgeneeskunde met Lifestyle4Health netwerkpartner MLDS

11 juni, 2021
Delen:

Lifestyle4health verwelkomt de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) als netwerkpartner. Hier vertelt MLDS-directeur Bernique Tool hoe MLDS bijdraagt aan leefstijlgeneeskunde en de missie van het Lifestyle4Health-platform. Dit gesprek maakt deel uit van een serie waarin we met diverse partners en experts uit het Lifestyle4Health-netwerk in gesprek gaan.

Leefstijlgeneeskunde gaat over leefstijlinterventies als onderdeel van de behandeling en ondersteuning van iemand met een ziekte. Het doel hiervan is het verminderen van ziektelast of ziekteverschijnselen, van complicaties en van medicatie. Soms kunnen mensen door een andere leefstijl zelfs helemaal stoppen met medicatie.

MLDS strijdt voor een gezonde spijsvertering voor iedereen, ook als je (chronisch) ziek bent. Leefstijl speelt daarbij een belangrijke rol. “Een gezonde leefstijl kan helpen om klachten bij mensen met een spijsverteringsaandoening te verminderen of zelfs om te keren. En kan bovendien problemen voorkomen bij mensen met een andere (chronische) aandoening. Preventie is daarom zeer belangrijk voor ons”, vertelt Bernique Tool.

Hersenen van je buik

“Mensen realiseren zich lang niet altijd hoe belangrijk het spijsverteringsstelsel is. De invloed strekt zoveel verder dan alleen de rol van het verteren van voedsel. Denk maar aan de relatie tussen goede darmgezondheid, hormoonproductie en het afweersysteem. De bacteriën in de darmen vormen het grootste deel van het microbioom – alle micro-organismen in en op ons lichaam – dat onder andere helpt bij de groei en ontwikkeling van afweercellen. Wanneer je microbioom in balans is, draagt het bij aan het verstevigen van de afweer en aan je gezondheid. Voor die balans is een gezonde leefstijl en passende gezonde voeding nodig. Want de samenstelling van je microbioom is zo persoonlijk als je vingerafdruk. Bovendien spelen de bacteriën in de darmen een belangrijke rol in de communicatie van de ‘buik-brein-as’. Wanneer deze communicatie niet goed verloopt kun je klachten krijgen. Onderzoek toont aan dat bijvoorbeeld abnormale eiwitten in de darmen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer en Parkinson. En andersom geldt dat ook; gevoelens als angst, somberheid en stress hebben invloed op je darmen. Denk maar aan hoe je buik je parten kan spelen als je iets spannends of stressvols te wachten staat”, legt Tool uit.

Van bewustwording tot omgevingsbeïnvloeding

Bewustwording van het belang van, en bewondering voor, de spijsvertering is één van de drie speerpunten van MLDS. “We voeren dan ook campagne om het belang van de spijsvertering te benadrukken. Zowel om gezond te blijven, als bij ziekte. Als het misgaat en iemand met een spijsverteringsaandoening te maken krijgt dan is de impact op diens leven vaak groot. Daarnaast zien we impact van de spijsvertering op andere ziektebeelden, zoals hart- en vaatziektes en diabetes. Via verschillende projecten zetten we daarom ook in op leefstijlinterventies (ook bij ziekte), zelfregie, gedragsverandering, maar bovenal omgevingsbeïnvloeding. Wij zijn enthousiast onderdeel van het Lifestyle4Health-netwerk te zijn en onderling kennis uit te wisselen. Langzaamaan is er steeds meer inzicht in de relatie tussen darmgezondheid en voeding, al is er nog veel werk te doen. We hopen daaraan bij te dragen en uiteindelijk samen met de Lifestyle4Health-partners de gezondheid van Nederland te verbeteren”, benadrukt Tool.

Petitie ‘Maak ons eten eindelijk weer gezond’

Tool: “Op 18 mei hebben wij samen met de Hartstichting, het Diabetes Fonds, de Nierstichting (verenigd in de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie) en met ‘Team Gezonde Voeding Nu’ een petitie gelanceerd om er bij het nieuwe kabinet op aan te dringen werk te maken van de strijd tegen ongezond eten.” In de petitie wordt gepleit voor regelgeving die fabrikanten verplicht hun producten stapsgewijs te gaan verbeteren (minder zout, ongezond vet en suiker), dat is tot nu toe te vrijblijvend en heeft de laatste jaren te weinig resultaten opgeleverd. De petitie wordt op 15 juni aan de Tweede Kamer aangeboden.

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext