Zoeken
Sluit dit zoekvak.

In gesprek over leefstijlgeneeskunde met de nieuwe Lifestyle4Health netwerkpartner MBOG

4 juni, 2021
Delen:

Lifestyle4Health verwelkomt MBOG, de beroepsvereniging van hogeropgeleide en (para)medische orthomoleculaire behandelaars, als netwerkpartner. Hier vertelt MBOG-voorzitter Chantelle Kompier wat orthomoleculaire geneeskunde inhoudt, waarom MBOG zich graag bij Lifestyle4Health aansluit en wat ze aan het platform willen bijdragen.

Dit gesprek is de eerste uit een serie. In deze serie gaan we met diverse partners en experts uit het Lifestyle4Health netwerk in gesprek over hoe zij bijdragen aan leefstijlgeneeskunde en de missie van het platform.

Samenwerken vanuit raakvlakken

Leefstijlgeneeskunde gaat over leefstijlinterventies als onderdeel van de behandeling en ondersteuning van iemand met een ziekte. Het doel hiervan is het verminderen van ziektelast of ziekteverschijnselen, van complicaties en van medicatie. Soms kunnen mensen door een andere leefstijl zelfs helemaal stoppen met medicatie.

Orthomoleculair geneeskundigen zien veel raakvlakken tussen leefstijlgeneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde. Orthomoleculaire geneeskunde streeft ernaar met stoffen te werken die het lichaam bewezen zonder schade kan gebruiken en verwerken. Orthomoleculair staat voor ‘de juiste moleculen betreffende’. “Orthomoleculair is weliswaar een moeilijk woord, maar dekt toch het beste de lading van wat wij doen. Voedingsgeneeskunde is te smal, terwijl bijvoorbeeld integrale geneeskunde weer te vaag of breed is”, vertelt Kompier. MBOG wordt netwerkpartner van Lifestyle4Health om samen te werken vanuit de raakvlakken die er zijn.

Meer gezondheid door leefstijlgeneeskunde

“Leefstijlgeneeskunde is een groot en belangrijk onderdeel van orthomoleculaire geneeskunde. We overlappen deels, en zijn deels complementair aan elkaar. We willen ons beide sterk maken voor inbedding van leefstijl in de reguliere geneeskunde en hebben gemeen dat wetenschappelijk bewijs leveren centraal staat. Door samen te werken binnen Lifestyle4Health kunnen we meer gezondheid – niet meer gezondheidszorg – bewerkstelligen. Wij willen vanuit onze kennis en kunde in de orthomoleculaire geneeskunde bijdragen aan de ontwikkeling, implementatie en opschaling van wetenschappelijk bewezen, effectieve preventieve leefstijlgeneeskundige interventies en programma’s in de breedste zin. De slogan ‘hard science, soft skills’, vind ik dan ook mooi van toepassing op wat we binnen de orthomoleculaire geneeskunde doen. Oftewel, wetenschappelijk onderbouwd kijken naar de relatie tussen psyche, zenuwstelsel, endocrinologie, immuunsysteem en het ontstaan van klachten. Als MBOG lopen we al ruim 30 jaar mee en kunnen wel wat inbrengen. Ik verwacht dat wij en de andere partijen binnen het Lifestyle4Heplatform elkaar kunnen gaan helpen. Op het gebied van opleiding en onderwijs hebben wij bijvoorbeeld goed zicht op de particuliere opleidingen die er zijn rondom leefstijl en gezondheid, waar andere partners meer zicht hebben op eerstelijnsopleidingen. Bovendien hebben we zo’n 600 actieve praktijken die willen meewerken aan practice based onderzoek en daarnaast doen momenteel bijvoorbeeld de bij ons aangesloten epidemiologen heel interessant onderzoek. Ik verwacht dan ook dat we veel kunnen inbrengen en daarnaast veel kunnen leren van elkaar binnen het Lifestyle4Health-platform”, benadrukt Kompier.

Over MBOG & orthomoleculaire geneeskunde

Beroepsvereniging MBOG bestaat sinds 1988 en maakt zich sterk voor hoogwaardige artsen, paramedici en hbo-therapeuten én opleidingen in de orthomoleculaire geneeskunde, voeding- en leefstijlgeneeskunde, DNA en darmonderzoeken, klinische psycho-neuro-immunologie en dergelijken. “We behartigen de belangen van honderden artsen, (para)medici en therapeuten die werken aan een chronische en preventieve gezondheid voor hun patiënten dan wel cliënten. Een belangrijke pijler is daarnaast het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van orthomoleculaire geneeskunde. De basis van ons vak is biochemie. We proberen gezondheid te behouden en/of te optimaliseren door inzet van optimale dosering van nutriënten – zoals vitaminen, mineralen, vetzuren, micronutriënten en andere belangrijke voedingsstoffen uit voeding en indien nodig ook uit supplementen – aangevuld met bijvoorbeeld bewegingsadviezen en leefstijl coaching. Dit alles gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek”, legt Kompier uit. “Als MBOG voelen we ons comfortabel in de anderhalvelijnszorg, en schurken we tegen de eerste lijn aan. We kunnen de eerste lijn ontlasten, inmiddels verwijzen we ook steeds meer over en weer. Tegen samenwerken en banden aanhalen zeggen we dan ook volmondig ja.”

Topics:

Bekijk alle nieuwsberichten van Lifestyle4Health

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent Leefstijlgeneeskunde. En schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ik steun het Manifest voor Leefstijlgeneeskunde en werk en vind dat leefstijlgeneeskunde een plek moet krijgen in de werkcontext