Salut heeft een app ontwikkeld die gezondheid meetbaar maakt. Deze gratis gezondheidsapp legt gegevens over je leefstijl en dagelijks gevoel over je gezondheid vast. De combinatie van deze informatie verschaft inzicht in patronen – het verband tussen wat je doet, wat je voelt en je gezondheid – die kunnen worden ingezet voor concrete ondersteuning. Directeur Marck Mulder en datawetenschapper Brian Doornenbal vertellen hier hoe Salut mensen wil ondersteunen bij het ontwikkelen van duurzaam gezonder gedrag. En daarvoor zijn ze op zoek naar partners om mee samen te werken.
In deze serie gaan we met diverse partners en experts uit het Lifestyle4Health-netwerk in gesprek over hoe zij bijdragen aan leefstijlgeneeskunde en de missie van het Lifestyle4Health-platform.
Meer aandacht voor een gezonde leefstijl
“In Nederland hebben we maar weinig aandacht voor de voorkant, voor preventie. Tegenover de 100 miljard euro die naar de zorg gaat, staat maar een paar honderd miljoen voor preventie. Dat is vreemd en zonde, aangezien we gebaat zijn bij een gezonde leefstijl. We hebben immers te maken met meerdere pandemieën, naast corona zijn dat onder meer overgewicht, type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en dementie. En de problemen die met deze leefstijl gerelateerde aandoeningen gepaard gaan nemen alleen maar toe. Er zou dus meer geld en aandacht naar preventie en het stimuleren van een gezonde leefstijl moeten wat ons betreft. Gelukkig is er inmiddels steeds meer aandacht is voor leefstijl, ook vanuit de medische wereld”, stelt Marck Mulder.
Salut wil mensen ondersteunen bij het ontwikkelen en volhouden van een gezonde leefstijl. “Daarom ontwikkelen we tools die mensen helpen gezonder te leven. Sinds de oprichting van Salut in 2019 hebben we veel voorwerk gedaan, dit jaar willen we grote stappen maken en onze app gericht gaan inzetten. Uiteindelijk willen we er graag zijn voor alle Nederlanders, en werken daar waar de meeste winst is te behalen: bij mensen met een lage sociaaleconomische status (lage SES). Dat is tegelijkertijd een lastig te bereiken en diverse groep. We richten ons daarom in eerste instantie op groepen die een reden hebben om gezonder gedrag na te streven. Denk aan mensen die beginnende klachten ervaren of net aan een zorgtraject starten of van hun huisarts te horen hebben gekregen dat het goed zou zijn gezonder te leven. Deze groep is als het goed is gemotiveerd. Na het bedienen van dit soort groepen kunnen we onze app breder inzetten”, legt Mulder uit.
Hoe werkt de Salut app?
De app, die net ontwikkeld en getest is, is al ruim 100.000 keer gedownload. “Dat levert al een flinke bak aan data op, die inzicht geeft in gedrag en gezondheid. De app vraagt dagelijks hoe het met je gaat. Het bestaat uit een dagboek, automatische metingen en hulpprogramma’s op het gebied van leefstijl. Onze app combineert gevoel met feitelijke metingen. Naar aanleiding van de informatie die de gebruiker invult kunnen vooraf, tijdens en na een zorgtraject of leefstijlinterventie patronen worden ontwaard. Aan de hand van die dagelijkse patronen kunnen gerichte inzichten worden gegeven. Dat maakt dat onze app een reflectietool die niet generiek is maar mensen specifiek met maatwerk kan ondersteunen. We zien dat het leveren van feedback en het geven van tips mensen helpt een gezonde leefstijl vol te houden. Ongezond gedrag komt vaak in clusters voor ; ongezond eten gaat gepaard met weinig bewegen, alcohol inname en roken. Het is daarom goed om breder te kijken en interventies te bundelen. Bovendien zien we dat de ene verbetering, bijvoorbeeld meer bewegen, vaak ook resulteert in verbetering op het gebied van eten of roken. Als we succes hebt op één gebied is de kans vijf maal groter dat dat ook zo is op een ander gebied ”, vertelt Brian Doornenbal.
Privacy staat bij de app hoog in het vaandel. “Door corona zijn mensen nog voorzichtiger geworden met het delen van data, merken we. Wat dat betreft hebben we goed voorgesorteerd, bij het ontwikkelen is vanaf het begin privacy meegenomen”, aldus Doornenbal.
Toekomstige functionaliteiten
Salut is in gesprek met Vereniging Arts en Leefstijl over het koppelen van hun leefstijlroer aan de app. “Op termijn zou de huisarts dan vanuit het leefstijlroer leefstijl kunnen voorschrijven via de Salut-app. Dat is waar we naartoe willen: leefstijlapp Salut op recept”, zegt Mulder. De app heeft al een ‘embedded’ PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving van Ivido) en zal later in 2022 meer PGO’s gaan ontsluiten. Op die manier kan, onder regie van de patiënt, gezondheidsinformatie gedeeld worden met de arts of het zorgnetwerk. Daardoor kan de data die de patiënt dagelijks bijhoudt terugvloeien naar de arts. Een andere functionaliteit die al wordt aangeboden, is de ‘Moet ik naar de dokter?’-functie. “Dit biedt hulp bij zelfanalyse en kan wellicht helpen onnodige huisartsbezoeken te voorkomen. En dat is zeer welkom, nu blijkt maar liefst 40% van de huisartsbezoeken niet nodig te zijn. Begin juni (2022) is ook de module ‘Moet ik naar de psycholoog?’” live gegaan, vult Doornenbal aan.
Samenwerking met L4H
Salut is sinds kort netwerkpartner van Lifestyle4Health. “We zijn enthousiast om deel uit te maken van dit platform en netwerk met tal van mooie initiatieven en veel kennis op het gebied van leefstijlgeneeskunde. Op dit moment zijn we de precieze invulling van de samenwerking met Lifestyle4Health aan het onderzoeken. Feit is dat wij het niet alleen kunnen, dat geldt alle partijen. We zullen samen leefstijlgeneeskunde naar een hoger plan moeten tillen. Het is goed om bij elkaar aangesloten te zijn, elkaar scherp te houden én elkaar wat te gunnen. Wij zijn geïnteresseerd in de kennis die bij andere partijen ligt maar willen ook zeker wat bijdragen; tooling waar partners wat aan hebben”, benadrukt Mulder. Doornenbal: “We zijn geen onbekende en hebben met TNO en het LUMC aan GezondMeten.nl gewerkt. We hebben daarin een leidende rol en zijn verantwoordelijk voor het Positieve Gezondheid meetinstrument.”
Oproep tot samenwerken
“Wat we met onze app doen sluit aan op de opkomende trend waarin mensen die zorg ontvangen simultaan aan hun leefstijl werken. Zo zijn er steeds meer initiatieven om mensen gezonder een operatie of chemotherapie in te laten gaan. Het zou goed zijn als die zorg- en leefstijlinterventies ergens samen zouden komen, zo’n plek is er tot op heden nog niet. Wij willen met onze app die plek creëren en zijn daarvoor op zoek naar partijen die met ons willen samenwerken. Veel partijen richten zich op één aandoening en hebben daar veel kennis over in huis, denk bijvoorbeeld aan de Hartstichting en het Diabetes Fonds. Wij zouden graag met dit soort organisaties willen samenwerken en hun inhoudelijke kennis combineren met onze app waarmee we individuen of bepaalde doelgroepen kunnen ondersteunen. Mocht jij, of jouw bedrijf of stichting dit met ons willen oppakken, neem dan contact met ons op”, besluit Mulder.